Welcome to Imtiyaz Blog. The place for sharing ideas and experience, expressing feeling and thought and building a relationship . Hope you enjoy it !
RSS

Thursday, June 3, 2010

Labor Story Part 3

Sambungan kekecohan berlaku sejurus selepas melahirkan Umair

********************************************************************************

Keadaan menjadi kecoh sebentar. Walaupun lalok, saya masih sedar sikit-sikit apa yang berlaku. Seperti satu kecemasan.LR tu dah macam siri ER kat TV tu. Ramai org yang attend kat saya. Sorang doktor, masukkan sesuatu ke dalam tiub yang sedia ada di tangan kanan saya. Sorang lagi cucuk new tiub kat tangan kiri saya dan masukkan apa tah..SN Halimatun dan seorang doktor ( saya rasa Lady Mogana) tu tengah keluarkan uri ( prosedur biasa) tapi kali ni dalam keadaan yang riuh rendah. Yang saya tau depa kocak perut saya kuat2, ( massage) untuk keluarkan uri ( itu saya tahu sbb dulu pun macam tu jugak) Cuma kocakkan kali ni agak kuat. Dan SN dok kata dgn kuat “ Uterus Not Contact” berulang-ulang. Pastu sebut pulak pasal Membrane. Saya dengar jugak depa jerit mintak darah. Tak berapa lama, SN kata Uterus Contact. SN tu cakap kat MO, Doctor, pls check whether membrane are all out or not. MO tu kata, yes, already out.Darah yang dibawa tak digunakan kerana pendarahan dan berhenti. Kemudian baru la keadaan reda.. Alhamdulillah...

Setelah dijahit oleh doktor (lama sungguh doktor ni jahit, macam nak siapkan sepasang baju-saya lupa nak request SN Halimatus yang jahit sbb dok lalok kan,doktor India ni (lain pulak bukan morgana) jahit punya la lama, rasa setiap kali dia cucuk dan tarik benang.saya dok adoi doktor, dia pun bengang la dengan saya.patient bengang doktor pun emosi. Doktor Chinese male sorang ni kesian kot kat saya, bwk baby yang dah siap diazan dan segak berbaju kat tepi saya. Dia kata “ He will be your medicine” kononya bila baby ada kat sebelah, saya tak akan rasa sakit dijahit. Mula-mula saya dok layan jugak baby. Tapi last2 saya kata kat dia . “Doctor, please bring him away.I just can’t focus” bukan tak sayang anak. Sungguh saya tak dpt focus untuk bermain-main dgn baby kerana sakit semasa dijahit tu. Kesian pulak doktor tu..dah la muda, muka macam baru habis sekolah.

Setelah habis dijahit, baru saya dpt susukan baby. Dan makan kemudiannya. Saya disuruh rehat lebih lama disitu sebelum kembali ke ward kerana kehilangan banyak darah.SN Halimatus masuk dan bertanyakan keadaan saya.Dia tanya jugak masa bersalinkan anak sulong pun bleeding macam ni ka.? Dia kata kalau lambat, maka, malang tidak berbau.....

Bila naik atas, baru saya tanya SN apa sebenarnya yang berlaku kat saya setelah saya curi-curi baca kad laporan kesihatan saya lepas pakar round .Uterus Not Contact maksudnya, secara semulajadi bila baby keluar dari rahim, rahim akan kecut, tapi rahim saya diistilahkan ‘segan’ nak kecut, sebab itu pendarahan berlaku.membran pulak kantung baby.PPH pendarahan selepas bersalin sebanyak 770cc. Alhamdulillah, pendarahan berhenti setelah uterus contact dan tidak perlu diganti darah.Tahla...mungkin kalau ada doktor baca ni boleh perbetulkan info yang saya tulih.ni sekadar yang saya faham.

Saya rasa kali ni lebih mendebarkan..nak bersalin tu sat saja. Saya dalam LR dalam 2 jam lebih ja ( dari bukaan 5cm ke 10cm) .Proses meneran pun mudah Alhamdulillah, tapi ujian kali ini lain pulak bleeding yang teruk. Syukur, team hospital sangat cekap mengendalikan kes-kes kecemasan seperti ini.Infact SN semua cekap-cekap belaka, kerana doktor yang saya lihat muda-muda. Bak kata sorang misi ni MHPP ni macam hospital pendidikan. Banyak doktor2 baru belajar di sini.tak kisah la..kalau depa tak bermula di MHPP, kat mana lagi depa nak belajar seterusnya nak ada pengalaman...

Itulah pengalaman bersalin kali ini. Ingin saya merakamkan sekalung penghargaan buat kakitangan Maternity Hospital Penang kerana menyambut kelahiran anak saya kali ini. Tugas dilaksanakan dengan penuh dedikasi.

Lega dapat menulis pengalaman kali ini. Satu hari harap dapat Umair dapat baca bagaimana ummi melahirkan dia. Saya punya dok mengarang dan schedule postkan semua ni.Sebab takmau crita basi nanti..Kita jumpa lagi nanti..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

22 sharing:

Lady Qay said...

yang dia mskkan drip kmdian tu biasa msukkan pitocin nak bg rahim cpt kecut...tapi bila lmbt kecut and bleeding bnayk, mmg bahaya...tumpah darah oeg pggil...bsar sgguh dugaan kali ni...aku nti, ish taktahu laaa..takut maaaaaaaaa...

depa tak bius dulu ka nak jhit..ptut kena bius local dulu...memang depa kata kat KKM kadg tak bg pun bius..tahle betul ke tak..sb kalo bg bius, nnti jhitan tak comey...ish slp..cntik...see...aku dah jd oghe kelate la dayah..bkn org utagha lgi...huhuhu

fazilzura said...

Sykur sume nye lancar & selamat ..

aduyaii , ngeri tul ler daku baco bab2 jait tu .. adehhhh

fiezaradzi said...

alhamdulillah.. dah selamat semuanya.. selamat berpantang..

izzahazfar said...

fuh...berdebar sgt2 kak....takut pun ada..jujur terus takut nak bersalin kat gh...huhuhu

mcm2 pengalaman bersalin ni yek!

izzahazfar said...

pengalaman bf biler pulak?
kena cerita pasal sleeping baby ni

huds said...

dayah..mgg lain kan..huhuh..aku masa bersaln kat nuha punyala seksa..muna nye turn alhamdulillah..laki aku ckp masa deliver muna da tak gelabah pun sbb tgk muka aku rilek gler..tp masa nuha dulu dia cuak sgt2 sbb takut tgk muka aku...hahaha

ayuZack said...

wijdan,
ayu rase pengalaman kali kedua nie tak se "thrill" pengalaman pertama dulu..

kali ni lebih cool banding yang 1st kot kan..

ayuZack said...

wijdan,
ayu rase pengalaman kali kedua nie tak se "thrill" pengalaman pertama dulu..

kali ni lebih cool banding yang 1st kot kan..

ayuZack said...

wijdan,
ayu rase pengalaman kali kedua nie tak se "thrill" pengalaman pertama dulu..

kali ni lebih cool banding yang 1st kot kan..

ayuZack said...

wijdan,
ayu rase pengalaman kali kedua nie tak se "thrill" pengalaman pertama dulu..

kali ni lebih cool banding yang 1st kot kan..

ayuZack said...

wijdan,
ayu rase pengalaman kali kedua nie tak se "thrill" pengalaman pertama dulu..

kali ni lebih cool banding yang 1st kot kan..

ayuZack said...

wijdan,
ayu rase pengalaman kali kedua nie tak se "thrill" pengalaman pertama dulu..

kali ni lebih cool banding yang 1st kot kan..

ayuZack said...

wijdan,
ayu rase pengalaman kali kedua nie tak se "thrill" pengalaman pertama dulu..

kali ni lebih cool banding yang 1st kot kan..

ayuZack said...

wijdan,
ayu rase pengalaman kali kedua nie tak se "thrill" pengalaman pertama dulu..

kali ni lebih cool banding yang 1st kot kan..

mamashasha said...

mak ai ayu....smpi 7 x tu post komen...hehe

dayah, saat menunggu nk bersalin lain dugaannya
bila dah bukak jalan pun lain ceritanya
during meneran mudah urusannya
selepas bersalin lagi besar ujiannya..

apa yang aku dpt simpulkan, bersyukur sangat-sangat semuanya lancar, syabas pd kakitangan MHP atas usaha yang aku bayangkan mcm citer ER...sedikit sebanyak aku terganggu jgk dgn watak lady morgana dlm episod ko ni....hehe kite kan layan merlin.....ngeh3x

syukur umair selamat, ummi pun selamat...

betul kata orang bersalin 1st tak sama dgn yang kedua, pengalaman berbeza-beza...

alhamdulillah semua dah selesai, aku doakan ko selamat berpantang tanpa sebarang kesulitan lagi..

peluk cium utk SI & umair...

Ummi Salsabila said...

Ak,sampai dah part 3 br odah smpat baca.sungguh mencabar kan.dayah cerita lg detail..congrats3x! semuanya dah slmt.u made it!

odah pun xberapa phm istilah perubatan ni..

dayah,dia jht xbius dulu ker?

Nur said...

salam dayaah..congrates!!akak lambat tau sbb bz giler skrg ni.opis akak da block nk edit blog senirik..huhu

alhamdulillah sumer selamat..tapi ngeri jugak yer. takpe, biar umair tau susah payah umi dia melahirkan..

Hamizah said...

tahniah, dayah..dgn kepyhan berjaya jg melahirkan baby..

Rusni said...

Salam..Tahniah dayah dpt anak ke-2.Sepasang dah tu..Selamat berpantang...

Momma Mia said...

Tahniah Dayah.. mencabar kan kelahiran anak ke-2 nih... masing2 punye citer yg sungguh touching kan... Selamat berpantang dear!

ummikhayra said...

mencabar jugak kelahiran kali ni... hehehhe semakin berdebar nini tunggu turn nini.. ntah macam mana la... huhuhu

sue said...

dayah...alhamdulillah semua selamat dan sihat. tahniah. tengah dok suspens tiba2 dayah bleh buat lawak plak. heheee.. rozy ank pompuan dayah ank laki. lengkap!