Welcome to Imtiyaz Blog. The place for sharing ideas and experience, expressing feeling and thought and building a relationship . Hope you enjoy it !
RSS

Saturday, March 3, 2012

Sambungan labor story saya

Penantian dalam debar. Masih tidak putus-putus berdoa agar kedudukan baby masih cephalic. Selang sehari ke klinik kesihatan untuk checkup. Sampai hari due 4 feb, masih tidak ada tanda. Saya boleh relax lagi sebab pengalaman bersalinkan Mursyid juga post date 6 hari. Bekerja dari rumah walaupun cuti MTL dah bermula..

Tapi bila dah banyak hari sangat cuak juga. Doktor bagi tarikh 13 Feb masuk ward. Kerajaan kan allow 10 days after due, baru nak induce.Masa saya p checkup kat swasta doctor tu soh saya cepat2 induce sbb dia kata bila terlebih hari, uri dah matang, uterus kembang, sebab saya ada sejarah postpartum haerrmohage ( pph atau tumpah darah), so mungkin akan berlaku lagi sbb uterus dah mengembang lama. Dia pun xberani terima saya ..( saya pun bukan nak bersalin kat dia). Ingat lagi kata-kata doctor ni. “ U hanya boleh pergi GH ( hospital bersalin P.Pinang atau Hosp Seberang Jaya sahaja, Hosp Kepala Batas pun x tentu boleh terima u”..sampai begitu sekali. Saya perlu ke hospital yang ada tabung darah yang banyakkk…itu sahaja.

Dan kali ni saya memilih Hosp seberang Jaya despite of all bad reviews. Bagi saya (yang pernah bersalin di sini, lumrah la hosp kerajaan yang sibuk. Bukan kerana takdak duit/kedekut untuk ke swasta selain dari kes tumpah darah saya ni. Tapi HSJ punyai sentimental value bagi saya. Pijak saja di kawasan hospital boleh membuatkan air mata menitik mengenangkan arwah mama. Bekas staff nurse di sini



Post date 9hari : pagi2 ke hospital, admit ward, lalui pemeriksaan macam biasa.Doktor (HO) buat VE, biasalah tak bukak lagi. Saya ni kena MO atau pakar yg buat VE sbb kedudukan pintu servick yg posterior ( eh betul ka perkataan ini), yang sgt dalam dan ke atas . Dah 2 kali bersalin, saya boleh bezakan HO seluk dgn pakar seluk . Kalausetakat seluk-seluk manja, memang tak dpt cecah..hehe.

Lepas HO seluk, MO ( saya suka Dr ini..baik & solehah orangnya..) seluk, dah 2cm.dia pun terpaksa seluk ke dalam/atas baru dpt rasa 2 cm.

2.00pm. pakar round. Dia pegang perut dan tanya saya anak yang paling besaq berapa kilo. Saya kata 3.6. “ u rasa kali ni berat berapa”. Dia bagitau MO/HO ynag dok amik catitan 3.4-3.6kg

4.00pm : tandatangan surat utk induce. Husband pun kena sign. Kawan-kawan arwah mama ( yang bemasih bertugas) datang visit saya. Sangat terharu. Siap calling2 kawan yang ada di GH Penang bagitau saya nak bersalin

6.00pm – rasa ada discharge. Pergi toilet tengok ada show, lender + darah..excited saya dan berharap agar sakit contraction datang supaya tak payah induce.

8.00 -12.00am- Sakit dah mula datang. 10 minit ke 5 minit sekali. Tak dapat tidor dalam bilik, sbb kalau baring lagi sakit.saya tidur atas sofa dekat kaunter misi sambil dengar misi2 dok borak. Misi offer buat VE bila tengok saya dok tahan sakit. Again, bila kena seluk dalam skit, dia sampai kata tangan dia sakit..tapi dia dpt rasa, dah 3cm. dia kata kalau dah 4cm nanti tak payah induce , leh tolak masuk LR.

6.30 am : dah siap mandi solat semua, sepatutnya time to induce.saya dipanggil masuk utk VE lagi sekali . Dah 5cm. Tolak masuk LR..tapi saya kata sat nak makan, tak breakfast lagi. Cepat2 bancuh milo, makan kurma and roti gardenia 6kupang tu. Dan lagi nak rendam akar Fatimah, tapi tak kembang2 pun. Kakak roommate saya kata kena rendam lama skit.ni tak dan 5 min, dah nak minum.hentam saja la labu..

7.00am : masuk LR, buat CTG , graf tak cantik. MO pecah air ketuban, tengok2 baby dah berak skit. Pakar soh monitor CTG. Alahai baby dah berak ni yg lagi cuak ni..bahaya sebab takut baby termakan tahi dia nanti..tak pasai pulak kena emergcy c-zer.

Saya Nampak kelibat orang yg saya kenai. Ya, dia colleague mama,makcik Nafisah mai buat round . Dia kata patut la tergerak hati dia nak mai sini, rupanya nak sambut cucu. Dia terus tukar baju LR dan dok jaga saya

8.15am : bukaan 6cm. contraction moderate. Sakit kali ni memang rasa moderate pun. Xmcm dulu..kali ni boleh sembang2 dgn student nurse..contraction pun hanya 25sc gitu.Kalau strong dlm 40 sc.

9.15am. rasa macam nak meneran. Bukaan baru 7cm. masa ni ada lagi kawan2 arwah mama mai bagi moral support. Semuanya pangkat2 belaka , bukan baju putih dah. Ada yang jadi magsa genggaman maut saya time contraction..nasib la..sapa soh pegang tangan saya..huhuh

10.15am doctor VE lagi..ok dah 10cm..wah cepatnya..standby utk teran. Ada sorang MO, HO and makcik Nafisah, few misi ( yang senior , I like )dan student. Semua perempuan , Alhamdulillah. Proses meneran kali ini agak sukar. Tak dan nak curi nafas..rasa macam nak hilang nafas bila part yg last utk push keseluruhan badan baby keluar.Makcik Nafisah kata , “ big baby” patutla payah gak meneran..Pastu doctor pulak kata “ aduh sakit perut aku”. MO ni mengandung dalam 8bulan. Dia takleh nak bend utk sambut baby sebab sangkut kat perut dia . So misi2 ni la yang continue sambut.

10.25 am. Alhamdulillah, selamat dah keluar baby. Diletakkan atas dada saya sambil misi dok process la apa yang patut.Dan seperti yang diramalkan, kali ni jadi lagi pph . darah kuar tak henti-henti. Depa terus angkat baby bawak p, misi terus massage perut saya. Saya lebih tenang sbb pernah jadi sebelum ni Cuma berdoa agar uterus mengecut dengan cepat dan darah stop.Kedua-dua tangan memang dah standby utk drip. Pihak hospital memang dah standby jika berlaku lagi pph kat saya. Takla macam kes masa bersalin Mursyid dulu. Cuma MO ni saja yang agak takut. Dia jerit “ panggil kak ayu, saya takmau tanggung risiko” Ayooo…risiko apa pulak ni.

Masa tu darah dah stop dan depa dok kira berapa byk blood lost. 800cc.lebih 100cc dari Mursyid. “ Kak ayu ( MO yang saya suka tu) datang. Saya senyum kat dia.. “ Oh, kawan kita ni. Senyum ja dia ”. Terus dia scan perut saya untuk pastikan tadak leftover uri ka bendasing ( rasanya la ). Dia kata “ xdak apa dah ni..ok dah.. terkejut saya ingat emergency apa tadi”. Dan kali ni makcik nafisah offer utk jahit ( termakbul doa saya ukt dapatkan senior staff nurse jahit sbb pengalamn masa Mursyid, HO yang jahit…sangat tak best, nasib jahitan cantik.). Makcik nafisah punya sembang sambil jahit, tanya pasal bapak , adik saya..mcmla..tak terasa masa berjalan, lebih cepat berbanding sebelum ini..tup tup dah habis..misi lain mai tengok sambil kata, amboi..comeeyy SN jahit…

Saya di tahan di LR agak lama sebab takut saya pitam. Tapi hb count saya tingg. Saya dengar HO report pada pakar yg round . before labor 13, after blood lost 14, pakar siap buat muka hairan.misi pun cakap , muka saya pink ja, tak macam org hilang darah..wah..berkat saya telan vitalea Shaklee and iron tablet, dengan izin Allah..supaya walau blood lost pun, hb saya maintain..memang tadak pening apa pun..macam biasa ja..Oh,dan saya Berjaya breastfeeding baby Najah buat kali pertama dalam sejam selepas melahirkan.

Oh ..dah penat menaip..setakat tu saja kot kisah labor saya kali ini.alhamdulillah..kuasa Allah, dari nak kena c-zer tak jadi, nak induce pun xsempat, saya berpeluang bersalin normal walaupun berlaku pph jugak kali ini..syukur Ya Allah..

“maka nikmat Tuhan yang manakah yang kamu dustakan

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 sharing:

RieNa said...

k riena baca ni dgn senyum dan kdg kerut dahi (konon turut sama rasa sakit). dan bila last skit senyum tanda syukur, dan sampai ayat terakhir,
"maka nikmat Tuhan yang manakah yg kamu dustakan.."

terus keluar air mata.

it's a beautiful and touching ending.

tahniah dayah~!

el said...

kira kali ni sgt senanglah hang bersalin nok...alhamdulilah semua berjalan ngan baik sekali
tang memory arwah tu sgt tacing ok

Anonymous said...

salam....terharu baca kisah kali ni...

lama xdengar berita hang,..tup2 dah bersalin anak no 3 dayah....

tahniah dr aku, jaga diri & selamat berpantang..

#BED#

Dayah @ Real Ummu said...

kak riena..syukur dipermudahkan. dna service yg tiptop kat HSj..sikit2 tu biasalah...

El.
alhamdulillah, kali ni contraction xmenggila..

Bed..
aku rindu kat hang...sihat ka?

fazilzura said...

TAhniah ...

huhuhu ngeri nye bile baco psl tumpah drh , tp alhamdulillah sume dh selamat ..
selamat berpantang ye..

Nur said...

salam dayah,
tahniah yer dapat baby baru..
bestnyer ramai nurse yg kenal dayah, confirm tak kena buli..:)

selamat berpantang dear!