Welcome to Imtiyaz Blog. The place for sharing ideas and experience, expressing feeling and thought and building a relationship . Hope you enjoy it !
RSS

Monday, September 14, 2009

Hasil Tangan Sulung

Sungguh tidak menyangka…tangan saya tidaklah sekeras mana. Akhirnya saya dapat menyiapkan jugak baju raya hasil jahitan saya sendiri… Tiada niat riyak, tapi sekadar melahirkan rasa puas sebab bukan senang sebenarnya apatah lagi untuk budak baru belajar macam saya. Padanlah tukang jahit sekarang letak harga mahal-mahal .

Alkisahnya, baju ni bukan la untuk baju raya saya. Malu nak cakap… heheh.Sebenarnya saya kini melanjutkan pelajaran dalam bidang jahitan..chewwahhh.. macamla ambik Master. Untuk fesyen pertama adalah jahit jubah, setelah bertungkus lumus dengan tunjuk ajar Cikgu saya, akhirnya jubah ini siap sebelum Syawal.So saya kira bonus la untuk baju raya saya. Takde la cantik mana pun. Tapi ia menepati jubah yang mengikut syariat pemakaian dan yang penting selesa untuk saya.bukan jubah moden sekarang yang kain chiffon lembut yang jatuh kain tu mengikut bentuk tubuh, jarang kekadang. Sebab memang beli kain utk kelas jahitan, bukan nak melaram pakai raya. Tengok tu tang poket dan cekak tangan, kain oren tu tangkap muat aje..


*nampak ketat skit kan sebab saya sarung kot atas je.ada baju dan tudung kat dalam tu-kat ofis ni..sempat lagi*
*butang belum dijahit,tadi baru gi hantar untuk jahit butang balut*


Saya pun tak sangka, saya ‘terjebak’ dalam alam jahitan.Satu motivasi yang membuatkan saya usaha jugak untuk ikuti kelas ini adalah sebab mesin jahit dan mesin jahit tepi yang tersadai di rumah sepeninggalan arwah mama. Rasa rugi sangat. Masa arwah mama ada, tak pernah pun nak amik kisah.Yang tau setiap tahun baju raya 5-6 pasang. Penah jugak mencecah 10 pasang. Almaklumlah anak perempuan sorang.

Kain langsir hampir setiap tahun berganti sebab arwah mama jahit sendiri.Maka, kos nya kecil berrbanding upah langsir di kedai.Sekarang langsir rumah saya dah nk masuk 3 tahun tak berganti. Asyik recyle je kaedahnya..

Itulah akibatnya bila mak ada, anak ‘take things for granted’ Bila dah takde , terpaksa cari ilmu itu sendiri dari orang luar. Alat-alat jahitan yang saya dok belajar ni, semua peninggalan arwah mama.Tak satu pun yang saya beli baru. Cikgu jahit kata, bertambah pahala mak saya sebab alat-alat jahit dia dapat menyambung jariah dia .Ameen

Baju raya SI tahun ni pun Alhamdulillah,tokngah dan pengasuh SI bagi. Sebab ummi belum mula course jahit baju kurung.*wink*. Tokngah SI buat macam2 untuk SI dari lahir, jahitkan cadar tilam,bantal,jahit barut, buat majlis berendoi dan cukur jambul. Sebab Tokngah kata, kalau maktok ( arwah mama saya ) ada, pasti maktok akan buat macam-macam untuk cucu sulung dia.So tokngah takmau kami rasa kehilangan. Saya dapat bayangkan kalau arwah mama saya ada..tentu dia paling sibuk-sibuk menyediakan persiapan raya untuk cucu sorang ni.

Macamana baju raya sahabat-sahabat..?
Pssttt..Bed, aku tau hang leh jahit sendiri. berapa pasang dah ??

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

20 sharing:

Nadiah Sidek said...

wah...bagusnya! kite jgk yg tak reti2 menjahit. huhu..

Bed said...

bravo dayah....solute beb ko dah terer seh....cantik jubah tu....kira ok la tu dah mahir buat jubah..aku tau menjahit since abis SPM tapi sumer tu dah tak ingat lah maybe kalau ade mesin jahit kat sini aku jahit jugak kot...sekurang2nye wat langsir sendiri....sekrg ni aku menjahit jugak tp sekadar jahit butang baju tertanggal or koyak kat lengan or kaki seluar....terukkan aku!

Sitisifir10 said...

Wah at least merasa pakai jahitan sendiri...harapkan daku, pakai beli aje laa...hihi...hah ape lagi, boleh buat duit tu.... :P

Rozy said...

wahh dayah..ku tabik spring toink toink kat dayah..
dulu rozy pernah gak belajaq jahit.. tp dah lama tinggal al maklum lahh kan..

mirah said...

oh tahniah! tahniah!. Jeles ni.. :) mirah ada hati juga nak belajar menjahit ni. InsyaAllah suatu hari nanti.. AMin.

ar.nie said...

Congrats!!!

Saya same jer macam Dayah, cuma bezanya, mak saya masih ader laa. Tiap2 tahun, Raya, kitorang mmg tak pernah pening kepala. Hantar kain jerr. tau2 baju dah siap. Siap dpt extra lagi sbb mak mesti beli & buatkan baju utk anak+menantu & cucu2 nya. selalu juga bertanya kat diri sendiri, bagaimanalah kalau mak dah tiada nanti...

Sayang tak grab ilmu jahitan mak tue. Insya Allah, nnt saya pon follow jejak langakah Dayah nie. Selagi umur mak saya masih ada... :)

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful a.k.a Proud Zakiah Khairani said...

bravo...jahit baju raya sendiri..i takat jahit manik tu reti la..hehehe

selamat menyambut syawal to u & family.

el said...

dayah...taruhlah manik2 skit kat lengan tu...
mmg kagum lah ko leh jahit baju
w/pun sbk ngan SI segala hehehehe

kakyong said...

Dayah,
tahniah.. akhirnya berjaya juga memanafaatkan brg peninggalan arwah mama..

Insya Allah, semoga terus maju dlm bidang jahitan.. kakyong pun teringin sangat.. masih ade 2 perkara yg dlm senarai menunngu.. 1/oven letrik; 2/mesin jahit...

utk contest tu.. yer la kesah benar lah.. apa2 jer perkongsian yg baik.. sharing is caring...

saveme_zero said...

pasni leh la aku tempah kat ko..hehehe

farahdura said...

dayah! nak tempah kat dayah yg stylo mcm ni: http://zleqha.blogspot.com/

hehe

farahdura said...

btw, CAYALAH DAYAH!!!

Dayah said...

Nadiah,
ni pun baru terkial-kial..

Bed, aku ingat lagi crita hang ms kat m.com dulu..sbb tu aku tau hang leh menjait..

Dayah said...

Rozy
ku mmg dah tabik springg kat Rozy masa jahit nC dgn wetbag tu...

KakSitiSifir SuperNova
idak la sampai nak mencari pendapatan tambahan.nak siapkan satu baju pun tah brp bulan..

Dayah said...

Mirah..
tkasih..jgn jeles, moh le amik kelas sama2..

Arnie
saya masih ingat entry kat blog Arnie psl mak Arnie pandai jahit...siap baju ke ofis mcm baju pengantin..kan..hehehe

Dayah said...

MamaMiya
kalau takgi kelas, makanya mmg tak menjahit pun..setakat jahit tudung ekin, manik tu buleh le...

Dayah said...

El
idea yg bernas, tapi mcm takdan je..tengok la nanti..

Kyong..itu le sebenarnya harapan saya..untuk mewarisi 'harta' peninggalan mama dan memanfatkan sebaiknya..

nanti dah dpt oven& mesin jahit..silap2 blog pun terabai kot kyong..:)

Dayah said...

Kak Sue
oooh, nak tempah ye..tunggu le saya ni setaraf dgn Rizman Ruzaini..baru leh charge lebih skit..hhehehehe

Dura
adakah gambar di Zleqha itu kamu yg phtograpernya..?sungguh muslimah stylo-mylo gitu...daku ni muslimah kampung aje...takat baju kurung tradisional, baju kedah je levelnya..hahaha

Bed said...

wah ingat lagi ko ye..heee aku pun request oven & mesin jahit dr hubby...

iera_ayen said...

ooo.. ko skang bukan men dayah yer...aku jer tunggu time nak masuk class, ilmu ada sket2 jer tapi aku nak lebih upgrade...hahahaha..

nnti aku tmph langsir, ko leh wat tak???

ko tunggu gambar studio aku yer?? mcm tau2 yg tiap2 taun aku amik yer...heheheh