Welcome to Imtiyaz Blog. The place for sharing ideas and experience, expressing feeling and thought and building a relationship . Hope you enjoy it !
RSS

Tuesday, September 8, 2009

Nak Bertukar Makanan?

It has been more than a week after my last entry. Hope that u guys can still remember me.. Kot la lama tak update, satgi lupa kawan sorang ni. Huhuh

We have less than 2 weeks to leave Ramadhan and to celebrate Syawal. Are you happy?Alim people cry to enter Syawal and leave Ramadhan. Because they want to grab more points that we cannot find in any other month.But we normal people , tak sabaq-sabaq nak tunggu Syawal kan? Dok ingat, bila la nak habis posa ni.

Renung-renungkan


Last weekend, we went back to MIL’s house for bukak puasa. As usual, MIL yang akan sibok-sibok preparing this and that. Cook and feed SI for lunch. While this menantu bertuah merely helping bit here and there. I love to bukak puasa at kampong because of the environment and feel. I remember when I was small, I used to be a transport to bring food to neighbour’s house. Sometimes have to wait for them to ‘salin bekas’ and exchange with their dishes. Food that normally been exchanged are kuih, bubur, whatever that we call dessert is likely to be exchanged .People don’t give fruits ( very rare except for unusual fruits) . and lauk ( again except for very special lauk)

My MIL’s kampong is still practicing this, Since their house is quite near to each to each other, each house just prepare one kuih/ dessert/bihun/mee/etc. Then they distribute to nearby. 3 houses is enough. They will get 3 different dishes back and total have 4 types of side dishes . and it happen everyday. Not once a week. On Sunday, our family prepare moreh to be distributed to jemaah kampong after tarawikh. –jenoh jugak dok prepare bahan-bahan untuk 70orang.

For me, the side dishes like kuih/murtabak is always from PARAM. Only main dishes like nasi ,lauk-pauk is cooked by me. Compulsory to have a big container of mix fruits.( everyday must have papaya,watermelon, honeydew, and some other fruits like banana, apple ) and I will decorated with kurma all over the bowl..heheh..very nice and colourful looking. – This is my papa style since we were small. Now,very seldom to receive /tukaq-tukar juadah with neighbour but still have. not that frequent. Ye la..masing-masing sibok keje, sampai umah dah pukul 6, nak masuk untuk family lagi..takdan nak buat side dishes ni.

Unless is weekend, sometimes I goreng bihun/mee or do taukua sumbat with kuah kacang ( our peberet) for extra dishes and give some to others. And I like to have variety of kuih muih during bukak posa..) oohh... sungguh bernafsu diriku ini…

OK, enough mentioning about food during day time.

Besides all the good food goes into our tummy, how bout spiritual , heart’s food dan bekalan for hereafter. Sia dah bertingkat ke .??? Jangan jadi sia-sia udah le..MOga sama-sama kita manfaatkan baki Ramadhan ini...

p/s: Bila dah start baca doa qunut masa witri tu, dah rasa semakin singkatnya Ramadhan kali ini.

*Sia- mangkuk tingkat*

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 sharing:

kakyong said...

salam dayah,
dah enable kan right klik ya...
kalo tak haru la tak leh tinggalkan komen...

Alhamdulillah, sepnjg Ramadhan ni rasanya dah tak dpt nak kira brp kali dok bertukar juadah dgn jiran2... walau hanya 2,3 buah rumah.. tp dah cukup utk buat kami tegang perut.. tu yg kena masak 1,2 lauk jer...

Bed said...

betul dayah...best kan tuko2 juadah tuh...kat umah aku pun masih practice lagi....

el said...

samalah kat umah mil aku ni
dok bertuko2 juadah
kdg2 aku msk
kdg2 mil msk
best bertuko juadah ni
a'ah msk skit..tp penuh meja org bg
kahhhhhhhh

a'ah daya..ko sejak 2 menjak ni
jarang update blog...
hehehehe

fazilzura said...

time pose ni dayah wajib tuko2 juadahhh .. baru beshhh

ar.nie said...

Eh, mana leh lupa kawan sorang nie. Even jarang2 post, sekali post tue, mmg entry yang cukup bermakna, terkesan di hati tawww. TQ!

Suka baca entri Dayah...;)

Dayah said...

Kakyong..bila kyong kata takleh komen sbb right klik tu, terus saya enable kan ia...hehehe

SAHM mcm kyong ni mesti rajin masak itu ini utk juadah berbuka kan..bila nak tukar dgn saya pulak ..heheh

Dayah said...

Bed..
best kan..tapi taman aku ni tak meriah sgt sbb smua kalut dgn keja dan anak kecik...sekali sekala tu ada la

El..
baiknya menantu sorang ni msk andexchg dgn MIL.aku segan nak exchg sbb masak tak sedap...huhuhu

Dayah said...

Zura..
bila nak bertukar2, mesti la yg elok..kalau mcm aku ni msk hentam kromo, segan pulak nak bagi jiran.. :)klu weekend ok la..dan nak msk sedap2..hihi

Arnie
tima kaseh la ingt kat kite...

mirah said...

Tak lupa lah dayah.
Lagipun mirah ni bukan blogger tegar, kawan2 baru blogger pun sesekali baru ada. Heheh jadi kena appreciate siapa yang ada lah kan.. :)

Sekejap je kan lagi ramadhan nak berakhir. Entah diterima atau tidak amalan ni? Moga kita sama-sama dapat memaksimumkan ibadat pada hari2 terakhir ni ya..

Dayah said...

Mirah...heheh..timakaweh ingat nak jengok sini..

mari sama2 memaksimumkan amalan di penghujung Ramadhan ini