Welcome to Imtiyaz Blog. The place for sharing ideas and experience, expressing feeling and thought and building a relationship . Hope you enjoy it !
RSS

Friday, November 13, 2009

Kencing Manis masa hamil?

I am in dilemma now. Is only because I’m gaining so much weight within few weeks. When I am at 2 months of pregnancy, my weight is at 50.8. 3 months pregnant, is already 51.5. and now after 2 weeks, I’m reaching 54. Takutnyaa..


I’ve gone thru one round of Oral Glucose Tolerance Test ( OGTT) a.k.a minum air gula last week and yet to get the result .Another round coming soon.. I was surprised as when I was expecting SI, I only started to undergo OGTT when I was 5 mons pregnant, and now, is only 3 mons, dah kena minum. According to the nurse, is for early detection and prevention. Yes, I have a family history of diabetes. My father, 2 of my uncles got this diabetes. That is the reason why I have to minum ayaq gula. In addition to it, my weight gain so fast, I am anxious. I am controlling my food intake now. Since I don’t face much morning sickness, my appetite is increase tremendously . Sat sat nak makan ja kerjanya.


The concerns I have here if I am putting more weight is a) I may at risk of getting diabetes during expecting 2) My baby size will grow bigger and afraid that I have to gone thur c-zer. U can read details about Diabetes bottom of this write-up.


SI was 3.6kg at birth. I had to take about 6-7 trial of ‘teran’ to get her out. One of the nurse said , “ anak first dah besaq macam ni, nanti anak 2nd taktau la..nak besaq mana” . As if this is fact that your 2nd baby will be bigger than the first one. But I also knew some of them which their 2nd baby is smaller than the 1st. I cannot 100% believe what the nurse say, right.


My friend keep scolding me when I try to limit my diet. She told me , my colleague whom I told about her baby in previous entry also eating less + her busyness, her baby growth was slow and the baby is not that strong to survive .


I don’t want to gain so much weight now is not because I am worry that I cannot slim down after post natal. From previous experience, by BF, I able to keep slim, slimmer that before. Hope that I still able to achieve it for 2nd time. Is just the risk during expecting like diabetes and bigger baby.

As a solution , now, I always make sure I have fruit near to me at all times rather than bun, cracker, snack. Whenever I am craving, I eat fruits. And avoid sweet drink.Hope this helps


Friend, any advice.?

some info about GDM

Gestational Diabetes Mellitus (GDM)

Ini bergantung pada tahap penjagaan kesihatan diri anda sendiri. Jika paras gula di dalam darah dapat dikawal dengan baik sepanjang kehamilan, komplikasi untuk mengalami masalah ini dapat dikawal dan dicegah.8 Jika paras gula di dalam darah berlebihan, maka ia akan berpindah ke bayi menerusi plasenta dan menyebabkan bayi anda juga mengalami paras glukosa darah yang tinggi. Oleh kerana itu, pankreas bayi anda turut bertindak menghasilkan insulin tambahan untuk merendahkan paras glukosa darah yang tinggi


Bayi akan mendapat tenaga (dalam bentuk glukosa) yang berlebihan dari yang diperlukannya, dan tenaga lebihan ini akan tersimpan sebagai lemak badan yang akan menyebabkan makrosomia (didefinisikan sebagai bayi yang lahir dengan berat 4.0kg atau lebih).


Jika bayi anda mengalami makrosomia, dia berkemungkinan akan menghadapi masalah kesihatan yang serius seperti kecederaan di bahu semasa kelahiran dan meningkatkan risiko untuk menjalani pembedahan Caesarean. Walaupun tidak mempunyai makrosomia yang nyata, bayi anda mungkin mempunyai paras glukosa darah yang sangat rendah (hipoglisemia) selepas dilahirkan disebabkan pengeluaran insulin berlebihan daripada pankreas bayi anda. Hormon insulin berlebihan ini juga merangsang pembesaran bayi yang berlebihan atau makrosomid.


Paras gula di dalam darah bayi akan diawasi dengan teliti semasa penjagaan bayi dan adalah perlu memberi glukosa secara intravena kepada bayi jika paras gula terlalu rendah. Bayi juga mudah terdedah kepada Jaundis yang berpanjangan, ketidakimbangan paras elektrolit di dalam darah seperti paras serum kalsium dan magnesium yang rendah, masalah pernafasan mahu pun kecacatan bayi.10 Adalah dipercayai bahawa bayi yang bersaiz besar cenderung menjadi obes di masa akan datang.


Bayi anda juga berisiko untuk menjadi obes dan menghidap diabetes jenis 2 apabila dewasa kelak.


Pemeriksaan ultrasound semasa antenatal adalah berguna untuk mengawasi saiz bayi dan mengesan polihidramnios serta keabnormalan bayi. Seperti pesakit diabetes yang lain, ibu yang hamil dengan GDM adalah berisiko tinggi untuk mengalami komplikasi seperti jangkitan pada saluran kencing, diabetik ketoasidosis, dan jangkitan kulat pada kulit. Mereka juga mudah terdedah kepada kelahiran pramatang disebabkan Polihidramnios dan bayi yang bersaiz besar.


GDM juga boleh mendatangkan masalah kepada ibu. Dalam kebanyakan kes, jika bayi anda besar, anda akan mengalami kerumitan ketika melahirkan bayi dan anda mungkin perlu menjalani pembedahan Caesarean.


Anda juga berisiko tinggi mendapat praeklampsia (berkait dengan peningkatan tekanan darah yang tinggi yang boleh menjadi serius, sehingga membahayakan keadaan bayi dan diri anda) semasa kehamilan.


Anda juga lebih mudah untuk mendapat GDM lagi semasa kehamilan akan datang. Menurut Institut Kesihatan Kebangsaan (National Institute of Health, NIH) Amerika Syarikat, wanita yang pernah mengalami GDM mempunyai 20 hingga 50 peratus kemungkinan untuk mendapat diabetes jenis 2 dalam tempoh 5 hingga 10 tahun selepas kehamilan.


Walau bagaimanapun, ini boleh dicegah - seperti yang telah dibuktikan dalam beberapa kajian ternama yang menunjukkan bahawa pengubahsuaian gaya hidup sahaja atau dengan penambahan ubat-ubatan oleh individu yang berisiko tinggi (termasuk wanita yang menghidap GDM) dapat mengurangkan risiko menghidap diabetes jenis 2 sehingga 58 peratus.



p/s: Bed, aku dah gemokks dalam sekelip mata

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

15 sharing:

nasz said...

jaga la kesihatan tu ye wijdan. mkn buah sgt baik, teruskan ye. tak pe dah gemok, nanti pas banak slim balik. kan dah ade pengalaman? lain la nas ni, turun pon tak de dpt slim mcm dulu..

mamashasha said...

dayah, normal kan pompuan mengandung kene kencing manis,even yg takde history pun blh kene...ms aku pregnant dulu pun berat naik byk....dr suspect ade kencing manis jugak...tp alhamdulillah pas check takde...ko jgn diet sgt...aku duluu makan sesedap rase kahhh tak nk kalah...last weight sebelum bersalin 80 ko!!ko jgn tak mkn normal la mengandung kite selera nk mkn...cumanye bykkan minum air masak ye & gantikan diet tu dgn buah,kurma,kismis,salad....

mamashasha said...

dayah, tak pasan aku ayat last tu...dah gemuk ape nye..baru baper kg tu.....jgn tension sgt k....

el said...

ko klo mkn jgn gula byk2 la dayah...
a'ah aku 2nd bby anak x berat sgt ms 1st bb..hehehehe...
boleh tahan gak eh SI ms birth dia 3.6
danish dulu 3.7..arwen 3.0 je...sekali push jerk...kahkahkahkah
xpe
meh aku bg semangat
anak 2nd ni mmg sng ..insyallah

Nur said...

akak da kena daa dik non!!kena wat BSP 4x sehari..mmg siksa tau!tp tinggi tang OGGT test tu jer, bila check BSP x tinggi mana pun..tp still kena carry on BSP sampai deliver nanti huhuhu...

keep high fibre in ur diet. mkn sayur byk sbb they intend to slow down the glucose level in blood..akak skrg ni mkn peria buat ulam je memanjang..buah durian & pisang cuba elakkan sbb very high sugar level...buah lain ok but not too much..air kosong kena minum byk2..

good luck dear!

Ummi Hanie said...

akk dangandung ehh..taniah skali lagii...
dun worry,Hanie pown anak 1 dan 2 kne diabetes tp anak 3 dan 4 xdop pulokk!alhamdulillah...
da serik le minum ayaq gula
penderaan betul !
anyway take care ye kak !

Dayah said...

NAs,
insyaAllah.hrpnya leh turun balik la pas bersalin..dulu masa SI naik 19kg..kali ni taktau la..NAs,walaupun 9 bln peknen, perut je besar, badannnya ttp ramping..ahaks...

Dayah said...

Bed..akn ku ikut nasihatmu itu...thx..hang yang dok kata aku slim, ngandung pun perut tak nampak lagi..la ni bukan aje perut, tempat2 lain dah jelas kelihatan......ngee~

Dayah said...

EL,
harap2 yg 2nd ni kecik dari SI...mcm hang la...aku tgh kurangkan gula la..tapi nyk kali yg terbabas...tak tahan dolat !!

Dayah said...

KakNur,
itu le pasal..test BSP yg akak kena buat tu sampai 10mlm...ishh dsaat sungguh...tapi alhamdulillah, Knur still between range...

Dayah said...

HAnie..mmg minum ayaq gula tu satu penderaan betoi..pastu nganga tunggu 2 jam,,taktahan tu...

Mummy Harith Hannah said...

Dayah,
Cara plg mudah & selamat is by taking fiber. Fiber takde apa2 zat & vitamin, ianya hanya menambahkan kandungan fiber dalam badan. So,boleh serap lebihan gula, kolesterol, asid urik (for gout) dalam badan. Dan, selamat utk ibu mengandung juga.

Boleh cuba cari di pasaran. Can be consumed dalam bentuk tablet, ataupon dalam serbuk yang dicampur dalam air (yg ini lbh mudah menyerap). Tapi, cari jenama yg betul2 dipercayai & disahkan oleh KK ya. Gud luck sis!

p/s : i've shared some info about diabetes in my other blog. If u have time, can read it. :)

Lady Qay said...

dayah, simple advice from a dietitian

ko kurangkan makan nasi dgn bnayk..agak3 skli mkn dlm satu mgkuk cina atau mcm portion nasi ayam tuh

ko lebihkan sayur2 hijau n elakkan sayur berubi sb itu pun carbo yang boleh naikkan gula

ko elakkan mnum manis atau snacking dgn maruku kerepek segala sb itu pun carbo juga

jgn amik buah terlmpau bnyak sb buah pun akan naikkan gula juga.

elak amik susu mgandung sb wpun kdgn lemaknye kurang tapi kndgn carbo nya tinggi..akan sbkan gula naik juga..mnum susu biasa pun takpe..

lastly, tak pyh berdiet sgt..sb nnti tak sht utk ko n bby..

try tp walk daily utk make sure blood sugar maintenance is ok..

InsyAllah ok..papa roger aku..no worries..free consultation maaaa

Dayah said...

oh,thank you dear dietitian...tang minum manis and snack tu la yg tak tahan tu..tapi aku akan cuba....apa2 aku roger hang..tang FOC tu yg best tu..

Dayah said...

Arnie
thnx for sharing...Rasanya mg dayah ni bukan jenis amik byk fibre la..huhuhu...nanti kita terjah Genki Momma ok..