Welcome to Imtiyaz Blog. The place for sharing ideas and experience, expressing feeling and thought and building a relationship . Hope you enjoy it !
RSS

Wednesday, July 8, 2009

Let it go...

Do you ever experience when the things is actually gonna be yours but eventually you have to let it go or is not your luck to get it .

For example my personal experience .

One day, I went to Pekan Sabtu at my MIL’s place. I stopped by at a stall selling comforter . There is one customer who is in the midst of buying, still choosing and negotiating . There were 2 very nice and cozy comforters. One is abstracted design, the other one is English style design .

I fall in love with the English rose design while the other customer was more interested with the abstract design. Both of us were ‘belek’ –ing the comforter. While the salesperson keep promoting the English design comforter, at last she chose the abstract design. Listening to her word, I am so happy because I know I am gonna get it. The salesperson started to fold and packed it. I was about to say…” saya nak yang bunga ros ni la” but before my first S for Saya came out, she changed her mind to take the bunga ros comforter.. Huarrghhhh….

Some how I became a reserve person that day . I just let her changed her mind and never go and say .” eh kak, saya nak ambik yang ini, sbb kak dah pilih hat tu…”
Don't you think I should react that way..??

When she left, I told the owner that I wanted to but the comforter but looking at the owner busy packing for her, I din’t say anything yet . My type, let the person to finish do whatever they do before I proceed with my order unless, they have more than a person to help the stall, And I just about to say , “ saya nak’, but not my rezeki…

The owner say..”La..ya ka..awat tak habaq awai2…”

Me : “ saya pun tak sangka dia ubah pikiran..sbb dah nak bungkus kan…”

Owner “ Tu la..tadi masa dok promote yang bunga tu, dia yang sungguh2 nak corak abstrak tu…”

Pity me..the owner gave me her outlet address so that I can straight go there because the Pekan Sabtu is only in every Sat.But until now I haven’t go there as is quite far from MIL house

This is one of real case example. But it doesn’t have much impact on my life as I can still buy almost the same design at other places . ( Tapi balik dari Pekan Sabtu tu mmg frust sehari la.. J )

How bout letting go ( either have to OR is not your luck ) something BIG, IMPORTANT, MEANINGFUL things/decision that can bring an impact or change your life?

E.g very good and high pay job offer OR a right man who is agreed to marry you but last minute cancel due to his parent not agree OR miscarriage for 1st child ( 7 months expecting ) after waiting for 10 years..

And there must be a reason why you have to OR why it near miss to you. OR at times, you have no idea WHAT IS THE REASON . Is just happened.

I do have few but this particular experience hurting me the most if I try to recall it. Most of the times, I want to be a person who accept ( redho) it but at time when I remember or see other people who successfully embrace the same opportunity, I feel so down… and this can drag into few days. Inadvertently, I imagine about my future if I were to accept it. But I rejected it with reason even is very painful to decide .

You may have your own experience with even BIGGER things than mine that is near miss to you. And how you overcome the feeling of loosing it

Is kind of virus to me.. Am afraid it will be infected me for another years and never cure

Saya takut untuk menjadi orang yang tidak redho atas apa yang berlaku ke atas diri saya kerana perkara ini adalah sangat kecil jika dibandingkan apa yang bakal berlaku ke atas saya di alam kekal kelak…

Saya juga tidak mahu menjadi orang yang tidak tahu bersyukur kerana nikmatNya sudah teralu banyak hingga tidak terhitung. Malu rasanya selalu dan terlalu meminta2 sedangkan saya kadang kadang alpa untuk berterima kasih kepada Yang Maha Pemberib ata pemberianNya selama ini

Saya memujuk hati dengan menngingatkan firmanNya… setiap yang kita kira baik utk diri kita mungkin tidak molek pada Allah Yang Maha Mengetahui..begitula sebaliknya

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

11 sharing:

fazilzura said...

moral of the story .. kalau dh nak tu , habaq cepat2 okeh ..

tp tu ler, kalu dh mmg bkn rezeki kite, sure x kan ada kat tngn kite.. x pe ler..
mai KLler.. soping kat SOGO .. tgh sale ni .. melambak bunge2 ingerisss ni

Dayah said...

Zura..itu la..tapi aku ni bila bershopping, byk kira2 dok main dlm kepala..sbb tu lambat skit..akhirnya melepas..

shopping takpa lagi..tempat lain buleh beli..but kalau sesuatu yg berharga mcm yg aku listkan tu. ??

Ummi Hanie said...

salam kak dayah

heheee..kalau Hanie mmg jenis pndiam sket n malas nk argue dgn org..just let it go walopun ati nak naik bengkak plak...tht's my kelemahan kot..suke mengalah..huhuu

mirah said...

Dayah,
mirah pernah melepaskan byk benda besaR dalam sepanjang usia hidup ini dengan mengikut instinct. Eh bukan semata tapi setelah berfikir pnjg dan memohon yg terbaik dariNya.
Kekadang ada rasa sesal selepas itu namun mirah selalu pk positif yang hidup ini bukan mutlak milik kita. Kita milik Tuhan, sejauhmana kita rasa bijak buat keputusan sebenarnya semua datang dariNya. Yes kena sentiasa ada rasa redha itu dan melihat semuanya sebagai satu ketentuan dan menggunapakai apa yg ada.

Cth, i was offered utk masuk boarding school masa form 1 dulu, tp mirah taknak pergi sbb 1. kesian kat mak takde anak perempuan dh kt umah, 2. sebab takut tak reti blajar bhs arab. Heheh.. menyesal juga selepas tu, mungkin ia keputusan budak tak matang lagi tp bila pk semula, i wont be so close dgn my parents and adik2 if i'd been away from home.

Lagi, dlm masa nak tentukan pilihan hidup. Allah bagi byk pilihan, namun saya pun taktahu kenapa pilih suami skrg, ya mungkin jodoh namun saya ingat saya pilih bukan sebab harta, bukan sbb rupa, tapi rasa hormat dan berlainan sekali pd dia. Saya juga inginkan hidup yg sederhana dgn dia. MAKA, bila kita minta itu, kita kena bersedia menerima segalanya. Seringkali saya ingatkan diri bahawa inilah yg saya nak. Walau kekadang sukar, namun sekurangnya kita masih di landasan sebab kita percaya hidup ini bukan aturan kita.

Heheh byk lagi sebenaarnya cth. Offer keje, dulu pernah ditawar jd lecturer tp i chosed nak sambung belajar. Semua takde rasa ralat sbb saya yakin Dia ada perancangan tersendiri. yg pasti, di setiap pilihan/ persimpangan di hadapi, saya kembali memohon petunjukNya sebab itu saya jadi yakin dgn setiap keputusan diambil. Dan jgn sesekali terikut-ikut sesal dgn apa yg telah diputuskan.

Pergh pnjgnya komen..sorry. Ku terbangun di pagi hari sempat on lappy nih...

Bed said...

itula wijd kiter tak lari dr tu sume...terimalah dgn redha...sumtimes cukup susah menerima kenyataan kan..aku pun sama kadang mulut je ckp redha...tapi kepala dok ingat lagi bende tu!!!

suealeen said...

Akak selalu sebut untuk diri sendiri.. betapa payahnya mengikhlaskan redha. Kadang kita sebut, "Aku redha.." tapi dalam masa yang sama kita dok teringat lagi mende alah tu. Mau patut kita lupa ja terus.

Contoh besar akak lalui adalah bab kerja. I need to work, but at the same time I need to sacrifice. Kalo tak kerja camna nak bayaq hutang rumah?

After Syafiah was being born, I've tried 2 times to work. Dah pergi kerja 1-2 minggu. Pastu Syafiah masuk spital. Kali pertama tak nak mengalah. Cari kerja lagi dengan harapan shunt tak rosak. Rosak juga.. At last, I stopped to try. Bila stop, Allah swt takdirkan shunt dia tak rosak. So akak faham sendiri la. Mungkin rezeki akak Allah swt bagi cara lain kot. Adalah tu nanti...

fazilzura said...

kalau takat soping yg murh2 tu ok lg..
kecuali kalau yg mahal2 sgt tu .. kene ler mintk murh2 or pk2 lg

Dayah said...

Hanie
kdayah ikut angin,,kkdg suka jugak argue tapi tengok tempatla...

Mirah
thx for sahring..byk benar yg Mirah terpaksa lepaskan dan moga keputusan yg kita ambil itu, kita mohon padanYa akan menjadi yg terbaik utk kita...

Dayah said...

Bed..
mulut buleh la nam berdalih, tapi hati...?? Tuhan je yg dengar

KakSue
syaa tahu pengorbanan KAksue amat tinggi...moga Alah sentiasa mendengar doa2 kita hambaNya ini

kakyong said...

Dayah,

kakyong kalo pandang 10 tahun lepas, hahahah, memang jenis x reti mengalah.. semua nak yg terbaik.. beli brg pun kdg2 suka nak berebut... dulu lah.. la ni malas dah, janji benda elok & boleh pakai, cukup dah tu..

& bila pandang kehidupan skrg... up n down, (masih) belajar menerima. walau ade perkara yg buat jiwa kaco.. tp masih positif, pasti lambat-laun ade outcome...

Dayah said...

kakyong..thks for sharing masa lampau and tkhs to remind me to be +ve.