Welcome to Imtiyaz Blog. The place for sharing ideas and experience, expressing feeling and thought and building a relationship . Hope you enjoy it !
RSS

Tuesday, March 23, 2010

33 minggu dan persiapan terakhir

Kandungan saya sudah berada dalam minggu ke -33 . Lagi 3 minggu ke 36 dan seterusnya menghitung untuk cukup hari.

Alhamdulillah kesihatan baik, cuma letih tu biasalah. Baby dalan perut ni pun bukan main kuat tendangannya. Terutama waktu malam, tengah kita nyenyak tidur. Masa tu la dia aktif ‘main bola’. Main bola sepak ye, bukan bola jaring…sebab baby ni insyaAllah, boy…(menurut apa yang doctor ‘nampak’ masa scan). Saya dan suami tak kisah, tapi kalau boy excited lebih sikit la.

Preparation… boleh dikatakan hampir lengkap.Ada la 2,3 barang yang tak beli lagi. Barut dan cadar tilam baby masih kat rumah makngah, mintak tolong dia jahitkan.Tengok blogger expecting mom yang lain bukan main update list. Saya pun ada list jugak, tapi kali ni tak panjang sangat sebab recycle barang kakak SI.Kekadang tengok list orang lain, saya pulak jadi gubra sebab apsal list aku pendek je?

Memandang kali ni insyaAllah nak berpantang di rumah lain pulak ( macam ni la orang takde mak) mulanya ingat nak pantang sendiri, tapi makchaq saya ( kakak papa) yang jaga saya dari kecik yang saya panggil mak offer nak jaga. tapi senang kalau dok di rumah dia sebab biasala orang-orang tua ni.selesa lagi di rumah sendiri, lagipun suasana kampong, senang nak cari daun ka, mak bidan ka.. masa pantang SI dulu, walaupun saya pantang di rumah makngah ( kakak arwah mama ), makchaq ni jugak datang jaga selama 2 minggu.

So bakul kena ada 2 la.Satu utk perkakas saya dan satu untuk baby. Baju2 yang bersesuaian untuk pantang,stoking dan kain batik semua dah ready. Untuk baby pun. Nanti bila bersalin, suami angkat je bakul tu bawak p rumah makchaq.

Sekarang ni, saya lebih menumpu kepada persedian untuk menyusu.Baca balik ilmu-ilmu penyusuan, mengepam dan sebagainya, untuk refresher untuk diri sendiri dan kegunaan dalam tugas2 sampingan sebagai Peer Counselor . Saya juga membaca tentang menyusu bagi yang c-zer.Walaupun sangat berharap dapat bersalin normal lagi kali ini, tapi kita tak tahu kan. So better prepare sedikit sebanyak ilmu menyusu untuk org c-zer ni.

Spectra saya dah diservis , minggu ni saya akan p amik. Sekarang ni pantang nampak baju nursing atau berbutang depan, nak beli aje kejanya. ‘Nursing baju raya’ dah ditempah ( wah…bukan main, saya memang jenis buat baju raya awal, lagipun bulan 5-7 ni dah berkurung berpantang,masa bila nak p beli kain, hantar tempah ( apa dah jadi dengan skill menjahit saya ? nampak gaya tahun ni tempah lagi). Cuma freezer dalam waiting list. Saya nak lihat keupayaan saya menyediakan stok dulu. Kalau peti ais yang dok ada tu tak dapat menampung, maka akan di rembat satu. Dah survey cuma tunggu dulu. Masalah nya nak letak di mana? Dapur ku dah tak muat.

Cuma beg yang di bawak ke hospital belum lagi masuk dalam bonet kereta. Tengah dok cari diaper beg yang bersesuaian. Saya rasa minggu depan dah patut ada dah. Almaklumlah, keja diseberang laut, suami di tanah besar..kalau emergency, kawan2 ofis la nak kena hantaq.

Terasa berdebar pulak menanti kelahiran anak kedua ni. Macamana pulak pengalaman kali ni. Doa-doakan moga saya dipermudahkan ketika bersalin kelak..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

23 sharing:

KiKie said...

agak2 nk bsalin kt ne?

Ibu Mifzal Arsyad said...

wah..dah x lama la ya nak bersalin..hopefullt dipermudahkan semua..

mamashasha said...

Dayah..sekejap je rasa 8 bln dh berlalu.
Semoga dpermudahkn urusan nanti dr saat2 melahirkn
Berpantang mahupun membesarkn.aku tompang
Xcited kalau bb boy yang menjengah dunia.
Terasa lengkap sudahkan.kalau gegirl pun xpa yg penting
Sempurna,cukup sifat dan sihat.

Mcmana reaksi SI lately?

Ummi Salsabila said...

samalah kite 33 weeks ye.insy boy pun sama.:) so, kami pun xcited skit.hehe.

sy nnt pantang sndri..tp ada plan juga nak pinjm bibik mak cik for sebulan.ingat nak nak pntang sndr jek.tp cm xconfiden plak.:)

Nadiah Sidek said...

semoga dipermudahkan bersalin nnt & smg dayah dan baby sihat2 hendaknya..

Ina Hashim said...

semoga semuanya dipermudahkan..insyaAllah

Lady Qay said...

uiks..aku pulak yang cuak mcm aku nak yang beranak..agaknys sb ari2 dok smbg ngan huda yang dua tiga mgu ja nak bsalin kot...adakah aku juga akan bsaing ngan anak2 korang thun ni>hahaha...

moga slmt sumenya ya dayah...aku blik bln 6kndri kauthar aku p tgok insyallah..kot2 sjarah mai tgok hang dlm pntg berulang sama ka??hahaha

saveme_zero said...

moga dipermudahkan hendaknya yer

kakyong said...

kakyong tumpang sonok.. tahun ni ramai sungguh kwn2 blog yg membuyung & bakal dpt bb baru...

xper dayah, list pendek, asal brg keperluan semua ada.. kakyong dulu pun bila dah masuk 3, byk brg recycle jer.. beli 1-2 psg jer baju baru utk bb..

bagus lah berpantang ada yg jaga.. dok kg senang mandi air daun2 kayu.. kakyong nama jer dok taman, tp kat sebelah ni kwsn lg.. so masa bpantang dulu tak susah nak cari daun2 kayu..

precious innocent said...

dayah, list kita pun pendek.. actualy xdak list pun.. mai ingat2 dr list masa ryan je.. & sesuaikan dgn keperluan semasa...

-mama emma®-

nasz said...

wah dah tak lama je lagi kan? rasa mcm baru je dpt tau wijdan pegnan... camane la penerimaan shukrina kan? tak sabar nak tau respon dia kat baby dia nanti

pe2 pon semoga semuanye dipermudahkan...

Rozy said...

dah nak bersalin dah dayah..cepatkan..
rozy lambat lagi dan kat list rozy cuma satu ja kot... baju baru baby..tu jerlah.. hehhehe

yang lain recycle abang dia punya..

bestkan dapat sepasang..rozy nih hoping for gegurl.. heheheh

Dayah said...

Kikie.
hasratnya GH Penang la..tapi kalau takdan yg belakang umah tu HSJ la jwbnya...

Ainey
hrpnya gitu la..

Dayah said...

Bed,
tu la..aku pun cam tak pecaya..dah 8bln dah..SI faham ada baby dlm perut ummi, tapi sbb physically tak nampak, so blum ada toddler jelousy punya sindrom la.. :)

US,
tu la..ingat nak pntg sendiri..mau tunggngterbalik..nak jg kita, nak jaga anak..bapak dia lagi..bapak saya, adik saya..huhuh

Dayah said...

Nadiah n KakIna
tkasih..moga dipermudahkan..

Qay
jom la saing thn ni..leh sekolah sama...hahh.balik kenduri Kauthar, jgn lupa mai tengok aku..tapi kali ni lokasi berbeza, kat penang nin

Dayah said...

kaksue
tkasih..ameen

KYong
recycle je la kekdahnya..saya ni mmg manja, nak ada org kena jaga..hahah..tapi kalau dah takde org sudi, pandai2 je la bwk diri.. huhuhuh, tapi bila dah ada org offer, pantang ditolak..

Dayah said...

mamaemma
list tu pjg tapi yg nak kena beli tu pendek ja..

Naz,
rasa mcm baru kan..mungkin sbb wijdan jrg update pls pregnancy kali ni..tau tau dah 8mons

rozy
hopefuly Rozy pun gegirl la kali ni..

huds said...

dayah..samala kita..aku recycle je yg nuha punya..tambah plak dr ckp mebe aku dpt girl lagi...so bj nuha pun banyak..baru2 lagi..cuma aku belum car lag bengkung aku punya...mana nk cari saiz badan aku nih..huhuh...aku dah mula tak lena mlm...dah mula mimipi beranak...takut plak kali ni..cuak...cammmana la nak bersalin nanti

Momma Mia said...

Dayah,
Selamat bersalin yer nnti. Semoga semuanya selamat & dipermudahkan.

tunbegia said...

semoga selamat bersalin,

salamm,

UmmiKhayra said...

salam dayah... dah 33 minggu dah ek... :) semoga selamat dan dipermudahkan semua urusan... :)

ayuZack said...

wijdan, erm.. nampak nyer wijdan dulu la yer..beza kite seminggu jek la kan.. tapi ayu x prepare ape pon lagi, cuma dah cuci baju n barang2 lama farah.. standby.. tapi sakit2 + letih tu mmg toksah ckp la kan.. semoga kita dipermudahkan olehNYA ketika bersalin kelak..

InsyaALLAH..

fiezaradzi said...

moga selamat melahirkan nnt.. pe petua nak dapat baby boy ni?de ke?
nyway, mga selamat semuanya..