Welcome to Imtiyaz Blog. The place for sharing ideas and experience, expressing feeling and thought and building a relationship . Hope you enjoy it !
RSS

Tuesday, February 23, 2010

Bengkung Apa Nak Pakai ni?

Saya tengah survey nak beli bengkung untuk dipakai masa pantang nanti. Ada yang bagus untuk direkemenkan. Masa pantangkan SI dulu, saya guna yang maksedara punya. Lepas saya pakai, sepupu punya turn pulak. Sebelum saya pun ada sepupu lain yang dah guna. Baru-baru ni tanya, dah ke mana perginya. Dah bergenerasi bengkung tu berbakti. Dah lusuh pun. Tapi sedap pakai sebab dah banyak kali basuh kot. Dia lembut je. Senang dipakai. Jenis bertali yang bersilang zigzag macam gambar kat bawah ni.Saya pakai sendiri je sambil berbaring.Kalau emergency nak ke toilet pun tak susah. Takyah bukak sampai habis..Selak ke atas sikit je.


::gambar dari hpa website::


Saya bincang dengan husband, beli baru la. Boleh pakai untuk anak ke-2, ke-3, ke-4 dan seterusnya....wahh !!. Cuma tu la, taktau yang mana best. Jenis velcro macam bengkungmodern tu ok tak ? Tapi saya lagi prefer tali sebab rasa macam kejap sikit

Sembang dengan kawan baru-baru ni, dia kata, dia punya, mak dia buatkan.amik kain yang dah pakai . Dia punya bengkung , mak dia amik kain baju sekolah dulu. Sebab lagi banyak kali basuh, lagi lembut dan sejuk. Wah..gigihnya cari baju sekolah lama.Tak dapat saya bayang macamana mak dia buat.

Beberapa gambar bengkung yang ada di pasaran


:: gambar dari bengkungmoden.com::

::belly bandit ::

Sahabat-sahabat pakai yang jenis mana ye ? Kongsilah...

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

20 sharing:

izzahazfar said...

saya pakai yg zik zak nyer...puas hati dan tak rasa gelebeh kak..banding yg modern punya..

dan zah rasa bile pakai yg zig zag gelebeh2 masa bersalin cepat je hilang...

tp paling penting kena rajin..hehehe zah ni malas...harap mak tolong pakaikan..

Lady Qay said...

aku guna yg kain zig zag tuh..leesa formula kot..ok jer pki..tpi pns which is good la kan,.,esp bila sapu lotion mustajab tuh...huh berasap tuhhh

precious innocent said...

lyna mysuperkids pakai yg bengkungmoden.com punya.. ada dia tulih review kat blog dia..

emma pakai yg mak punye, pakai kain tentera kaler ijo-kain tebal-zigzag- lilit2 semput lenguh tangan-tp mujur ada org nak tlg.. kekekeke....

-mama emma®-

nomiE said...

salam kak..
sy pakai yg zig zag tu..
sama mcm gmbr tu..
sy bli amway punye..
dgn set bersalin skali..
rm215..
tp bleh jgk bli bengkung aje..
best la pki bengkung tu..

AshAnas said...

shira pun pakai yg jenis tali zig zag, lebih kejap... hubby yg tlg belikan hr tu, tatau la die beli mana, huhu...

Farah said...

saya pakai yang strap on tu mcm gamba ke 2 tu..yang no 1 ade jugak..makcik saya bagi tapi sebab hari tu bersalin c-sect pakai yang jenis strap jela.

Izan Ishak said...

dayah...izan pun pakai yg zig-zag tu aje. senang nak pakai dan mudah kalau nak ke toilet, xpayah susah2 nak bukak cuma naikkan ke atas je. beli sendayu tinggi punya...

Hamizah said...

akak mmg tak penah pki sbb melecet ms bersalinkan anak sulong..anak kedua &ketiga cesarean,mmg tak pluang berbengkung..sbb tu perut buncit..

mamashasha said...

aku pakai amway punya senang sikit main tarik zig zag tu...bengkung mak pun ade lagi tp tak pandai pakai ...huhu

Dayah said...

ramai yg opt for zigzag kan..mmg senang n selesa..tapi mcm2 brand pulak..tu yag taktau nak beli yg mana..

Dayah said...

lupa lak..thnks everyone for the opinion ...

zue said...

Ada juga dijual di Nona Roguy..kain memang bagus.lupa pulak apa jenis kain.

Hana Seman said...

Dayah,
Hana ada 2 bengkung zigzag, satu amway, satu lagi Nona Roguy (rasanya bukan NR punya,tp dpt free time beli set bersalin NR)..
Lebih suka guna yang Amway punya..

Dayah said...

Hana n Zue
NR pun ada bengkung ye..taktau pulak sbb dulu just amik set bersalin dia sbb bengkung dah ada kan...tkasih for info

Ummi Salsabila said...

masa pantang aufa dulu.pki bengkung turun temurun.yg tradisional punya.panjang,kena org lilt2 n ikatkan.tp mmg bagusla..

tp yg ni try yg moden.mcm sng lg kan..le pki sndiri.tgk leesa formula ada juga.jual satu set dgn jamu sume.

nora said...

salam Dayah,
kalu pendapat k.nora, kalu nak cepat reshape balik ur body,pakai corset..ni dr pengalaman akak le..selesa pun selesa compare pakai bengkung nih..

Dayah said...

KakNora..
oohh..yeke...konsep dia sama ja kan dgn bengkung ni ??thx

mirah said...

Dayah, mirah pernah ada satu bengkung je, beli yg hpa. Ok jugak rasanya, tang part kena belit tu lah malasnya, tp worth it pakai. Mirah pakai sekejap je, sebab tu skrg rasa perut buncit. kihkihkih..

Anonymous said...

Salam. Yg belly bandit tu nak beli kat mana ye?

butikbengkungmoden said...

thanks for sharing