Welcome to Imtiyaz Blog. The place for sharing ideas and experience, expressing feeling and thought and building a relationship . Hope you enjoy it !
RSS

Wednesday, February 3, 2010

Cabaran Tidur dan Susu

Minggu ni SI asyik tidor lewat.Kalau tak pukul 12, jangan harap la dia nak tidor. Jarang sekali saya berhadapan dengan situasi begini. Cuma kebelakangan ni selepas SI melangkah ke 2 tahun. Kami mak bapak ni dah tak larat angkat mata, tapi terpaksa la tongkat mata sebab takut nak biarkan SI main sorang-sorang. Memang macam tu ke. Budak –budak yang 2 tahun lebih ni?

Tapi salunya ummi la jadi mangsa sebab SI memang tak mau sangat abi dia yang temankan. Nak bancuh susu , ummi, nak basuh ‘yak’, ummi, nak ayun buai, ummi. Kalau abi volunteer nak buat, dia takmau. Dia hanya syok dengan abi, bila nak p jalan luar rumah, naik kereta ka motor ka. Hal ehwal dalaman rumah semua ummi…

Cuma sekarang tengah ajar dia untuk tidak tido buai.dah besar kan.Lagipun adik nak keluar nanti..Tapi tu la, penangan buai ni memang dahsyat. Nak buat macamna kan.. ni pengasuh yang mintak. Tapi ada pro dan cons nye la. Sekali sekali saja SI boleh tido bila kita tepuk2 dia atas katil. Itu kira kalau dah mengantuk sangat

Untuk buat SI tidor 2 aje, 1) buai 2) menyusu. So bila dah dikurangkan penggunaan buai, sekarang ni dia mintak nak menyusu makin kerap...Huhuhu..lagi kita nak wean-off kan dia, bukan main demand lagi... Saya mula usaha untuk wean-off masa dia genap 2 tahun. Tapi bukan 100% stop, slowly . Terpaksa letak air asam jawa, kekadang kejam skit, letak serbuk kopi.. Bukannya apa, setelah diberi kesempatan menyusu SI sehingga 2 tahun , saya tidaklah ralat untuk bercerai susu dengan dia.Kalau saya tak mengandung, mungkin saya masih BF dia tapi sejak perut dah mula membesar dan memasuki akhir trimester kedua, jujurnya saya tidak merasakan ‘ good feeling’ bila menyusukan SI. Ditambah sakit pada pu*ing yang biasa dialami oleh ibu mengandung dan satu perasaan tidak seronok yang tidak dapat saya gambarkan hadir. Bila berborak dengan kakshida baru-baru, rupanya dia juga pernah mengalami pengalaman yang sama denagn Anis masa kandungan dia mencecah ke 8 bulan tak silap saya..dan anis dah 2 tahun lebih masa tu. Depressed ? tahla..

Mula-mula SI faham dan boleh adapt, tapi sejak kebelakangan kerap pulak dia mintak.Setiap kali ada request, saya akan buat excuse kejap, lari ke dapur letak asam jawa,siap standby asam jawa dalam bilik untuk tengah malam.Bila dia rasa masam tu, dia tak mau la.. Sekarang dah pandai. Siap cak “ Ummi, nak susu masam” atau “lap lap dulu” dia suruh saya lap nip*le dulu sebelum dia nyusu . Hehehe

Cabaran yang seterusnya, bila mana tiba-tiba dia tak mau FM. Dah seminggu macam ni. Saya bagi DutchLady Coklat.So dia akan panggil itu milo instead of susu, sbb susu yang dia tau, susu ummi ni ha..Dan SI tak minum melalui botol, guna cawan saja. Tapi kalau rumah pengasuh, dia minu Dugro putih pakai botol,kat rumah tanak yang putih pulak dan takmauu botol pulak..Macam-macam pe’el. Taktau la pasal apa. Mungkin rasa susu tu berubah, saya dan suami ada cuba jugak, memang rasa dia pelik skit .macam pahit skit, tapi dah setengah bekas... takkan baru rasa perubahan.

So, saya ingat nak tukar susu.Ada cadangan tak, especially yang jenis coklat la. Fresh milk dia tanak. Dah pernah bagi dulu.mungkin boleh diconsider kan balik. Makan pun kurang..Hai..anak..anak..risau ummi...

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

13 sharing:

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

Dulu kalo Miya tak nak minum FM putih, i will add Milo or buat fruit smooties (blend FM dgn pisang or berries). But now dia have no prob nak bedal pediasure coz ada flavor vanila, choc & strawberry.

nasib kita la..moms aje yg boleh sabar & tahan cabaran nak live life as supermom. kalo ada superdads out there pun, taraf dia tak setinggi supermoms. kan kan kan?

huds said...

dayah, ypur SI cam tu..my Nuha plak skrg FM mmg sudah krg sgt minum..dlm sehari 2 botol je...makan pun dia kurang..badan dia pun cam da makin kecik..milo dia taknak sbb manis...minuman yg manis2 suma mmg dia reject dari awal lagi..inagt nak bg vitamin kat dia,..pun dia taknak sebab manis..so what to do..sejak akhir2 ni dia asyik mintak babak je ngan ummi..pastu dia wat2 hisap my B as if dia tgh nyusu...sblm ni tak pernah tau lepas wean off dia hari tu...so what to do ek

Farah said...

hahaha bijak SI yer..lap lap dulu..tulaa i pon takleh nak bayangkan nanti cemane la nak stop BF afif bila die dah 2 tahun..mesti jadi macam SI jugak ni lagi2 mulut tu plak dah pandai bercakap..harap dayah tak stress sgt..tak elok untuk baby dlm perut.take care ok!

Dayah said...

Mamamiya,
salu gak buat FM campur milo... terpaksala..

if superdads vs supermom..definitely supermom wins..hehe

Dayah said...

Huda
anak hang pun camtu ek..tu la..kdg2 buntu jugak kita dibuatnya

Dayah said...

Farah
another year to go.bak kata kakshida, nak wean off lagi susah dari exclusive BF, pumping @ office and segala macam benda kita buat masa BF.

mamashasha said...

dayah...mmg most of parents akan hadapi situasi tido lewat ni...mcm shasha dulu pkul 12..pastu patern tido tukat..dlm pkul 10.30 dah zzzz/.....sekarang lambat balik 11.30-12 lebih kalau dilayan pkul 1 lebih pun boleh...sama jugak kekdah nye masukkan dlm buai...kadang buleh mendatangkan marah jugak...terpaksa take turn dgn papa....kalau dia tido mama kene tongkat mata la...kang sorang2 ntah apa dibuatnye....

kakyong said...

dayah,
as for my doktor advise.. kalo baru nak bercerai BF ni.. jgn bg susu yg perisa coklat.. bg yg biasa jer.. kalo dutch lady tak jalan, kena usaha lain lah pulak.. sian kat SI..

anak2 (anis + fikri) kakyong minum fernleaf, bukan fernleaf biasa, tp yg memang utk baby ade jenis 1+ & 3+

btw, all the best dayah..

as for part tidur tu.. anak2 kakyong boleh kata hari2 tidur lewat.. 12 tghmlm tu biasa.. tu pun depa tak tidur siang... dah penat main siang hari, mlm pun nak main lagi.. boleh kira lah dlm seminggu brp kali depa tidur awal.. awal tu pun 11 mlm...

tu lah cabaran jd mak ayah ni...

Dayah said...

bed..aku ni pulak jenis tdo awai..dah la siang tak dpt tido sbb keja kan..mlm nak rst lebih skit dah..dgn keadaan berbadan dua ni... takpala..berkorban..itulah namanya mak..

Dayah said...

kakyong
ooo..camtu ke dr kata..kat umah pengasuh mmg minum FM putih..dah try bagi byk kali kat umah ni..dia takmo, tu yg tukaq pakai cekelat tu...

fiezaradzi said...

my daughter, kadg2 nak mama, kdg2 semua nak abah buat.. hahaa..
kan.. byk peel anak2 kite nih..
saya rasa sbb die tau mak die de.. jadi sbb tu xbape nak minum FM.. same to my daughter dulu.. kt taska, leh je minum FM, tapi kat rumah jgn harap.. die leh plak buat geli2 dgn botol tu..

Dayah said...

Fiedza
a'a..mmg mcm2 karenah depa ni...tara nak besaq.nanti dah bsr sure kita akan miss smua ni

Anonymous said...

SchoolgirlInternal 92347856
AllStarRealityPorn 98942575
[url=http://www.peekapaysite.com/go/index.php?site=rawtrannyfisting]RawTrannyFisting[/URL] 63610861
[url=http://www.peekapaysite.com/go/index.php?site=trannydicksinchicks]TrannyDicksinChicks[/URL] 37570641
[url=http://www.peekapaysite.com/go/index.php?site=mystockingsecrets]MyStockingSecrets[/URL] 86108391
[url=http://www.peekapaysite.com/go/index.php?site=gangbangjunkies]GangBangJunkies[/URL] 95614900
http://www.peekapaysite.com/go/index.php?site=cfnmmax CFNMMax 83830191
http://www.peekapaysite.com/go/index.php?site=teenypass Teenypass 78400927