Welcome to Imtiyaz Blog. The place for sharing ideas and experience, expressing feeling and thought and building a relationship . Hope you enjoy it !
RSS

Tuesday, August 4, 2009

Emcee

**gambar ihsan dari Google**

Just wanna ask around, anyone experience became an emcee before ??.

I was so surprised being nominated to become an emcee of one of upcoming event at my company. Well, I left emcee field quite some time and my last event was receiving a delegation from Chubu University , Japan to our place . When I started work, become very low profile.. banyak keja lagi nak kena settle and rasa dah tua ..bagi la yang muda2 expose

Nothing interesting of the story becoming an emcee because I am a back-up emcee. So not that VIP . But this is quite a huge event whereby our TYT Penang Governor is the VVVIP on the day. And about 100 head of department and senior government officers are coming to visit …Is an honor BTW !

And I have gone thru an interview by one of the Dato' who incharge of our company corporate affair . (After listen to him , I think his job is electrifying , sampai boleh dapat Datoship ). Moreover he is nice guy too! And he also remind us that is not difficult compare by having Sultan in as you need to address their salutation properly and correctly such “ Ampun Tuanku beribu Ampun, sembah patik harap diampun and their such a long name and gelaran with Al, Billah, Syah

Why we are going to have TYT in da -house… I guess we want to build a strong rapport with Penang State Gov and to let new government know our existing . I remembered a story about our ex CEO, whenever he came from US and visited T*B, they will serve him 1st class because why… our bill for electricity is about RM 5 million per month… Manalah T*B tak layan baeeekkk punya… !

So back to an emcee..any tips for me in case there is emergency and I have to replace the main emcee? Or else I can just goyang kaki dok dlm bilik mesyuarat walaupun tak jadi emcee dan dapat makan bersama2 TYT.

And all these senior employees keep asking me whether can I wear something bright on that day.Can I put make up on my face… ( Tau la saya salu comot mai keja..abis dah company mmg tak bagi pakai make up ). Definitely I will dress up ( walaupun hanya back up emcee , siap dah book make –up artist gitu .heheh..nasib ada sorang kakak ni sanggup nak conteng muka saya nanti)

And tomorrow,we, the committe for TYT visit will be attending grooming class for half a day..wallah...siapa takmau ..free tu..agak2 apa dia ajar esok ye ( cara makan, cara jalan, cara dressing, cara bercakap dengan orang2 atasan, ..?? ) ... wait for my grooming class entry soon.

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

13 sharing:

Ibu Mifzal Arsyad said...

hehe..sy skang ni pun selalu kena jd emcee..nsb baik la event x besar sgt..tp boring la..sbb dah tua2 ni asyik kita jer..yg muda tp suka ngelak..uhuk..

Ummi Salsabila said...

sy xpenah jd emcee.dulu wat present ms blaja pun da ketaq kaki ni.huhu.

xboleh la.de darah gemuruh.hehe

Bed said...

dolu2 dr sekolah sampai ke itm...mcm takde muka lain....asyik aku je....pernah satu ketika...dah le aku yg emcee...aku yg menang anugerah....wakakakaa sejarah betul....tapi since masuk alam pekerjaan aku pendamkan bakat & minat tu...sebabnye malas la....komitment dah bertambah...heeeheee wijdan...best jadi emcee ni for those yg mmg minat...gud exposure kan...apa pun gud luck....tak kisah la back up emcee pun janji big event kan.....make up cantik2 k...bile lagi kan?

el said...

mesti ko npk comel nti..heheheh

Lady Qay said...

dayah, good luck..hang dah cnteng muka hang , tampai gmbaq kat blog aku nak tgok..hehehetak pnah tgok..

Dayah said...

Ainey..kalau dah salu mesti dh tere dan tak gubra kan...


US...cepat gubra ye awak ...

Bed...
heheh..dah lama meninggalkan lapangan ni..terasa kurang pulak berkeyakinan...aku back -up je..so tak wori sgt la..mintak2 main emcee ok je sampai hari tu..

el..aku ni tak biasa make-up2..ko pun tau kan tempat keja aku dgn laki hnag ni mana dibenarkan make-up2 ni...

Qay..
takut la kakak tu contiang muka dayah jadi opera cina kot..

Ibu Mifzal Arsyad said...

hehe..skang ni dah leh handle la gubra2 tuh...tp x leh ingat la pengalaman memula jd emcee dulu..tersalah sebut nama pengarah..hahah..nsb baik x tersedak pengarah tuh..tp cover la kan..cam sebut betul jer..ihik..

suealeen said...

isk lamanya akak tak jadi emcee.. tapi kalo orang tolak naik pentas sekang ni akak pegi je.

pakaian mesti smart. paling smart akak rasa baju kale hitam putih. make up light. janji speech lancar.

Hanz said...

pernah jadi emcee masa kat u itupun event persatuan...yours big event..hemmm...selalunya orang suka emcee yang bersahaja & boleh berlawak..all the best

P/S - do post your pic bila dah di-mekapkan tu...suka tengok mommies ditatarias..

Dayah said...

Ainey
bab tersalah sebut nama ni kira kes besar la tambah2 kalau org2 VVVVVIp

Kaksue
wah...tolak je onn ye... baju...mmm? tgh pikir mungkin berpakaian kebangsaan kot...takleh la nak over dari main emcee..selain jadi back-up emcee,saya pegang dulang kasi souvenir kat gabenor...keje tambahan..heheh


Hanz
pics..? ala malulah..bukan cantik pun,..lainla Mama HAmbali ni..cun...

tini said...

Salam ziarah...dayah keje apa ek? anyway good luck =)

Bed said...

gud luck wijd....nanti boh n3 after event tu tau....!

Dayah said...

salam tini.agak2 keja apa ye dok buat keje2 emcee ni..hahah

Bed..thanks..chewahhh..mcm la aku ni nak p bertanding mana2 kejohanan olimpik... really appreciate ur support !!