Welcome to Imtiyaz Blog. The place for sharing ideas and experience, expressing feeling and thought and building a relationship . Hope you enjoy it !
RSS

Thursday, April 30, 2009

Mama , I miss U

16 September 1982
Kau dianugerahkan darjah kebesaran yang membawa gelaran "MAMA".
Tatkala kau bertempur sama ada hidupmu sebaagai muslimah atau matimu sebagai syahidah..Bukan kerana Gelaran itu
Gelaran yang aku mula kenal setelah beberapa purnama menjengah dunia
Mana mungkin aku mengilustrasi kisah yang hampir 19 tahun yang lalu
tetapi Kau ibarat penglipulara tatkala membicarakan zaman kecilku
Walau kesat tanganmu tidak membesarkanku sepenuhnya kerana keluar mencari rezeki
Siapa jua anak itu, dia tetap anak ibunya

Mama,
Aku mengerti kenapa kami dilarikan
Kau ingin kami keluar dari bayangan warisan
Menjadi abid yang soleh yang mendoakan mama & papa
Kami mula mengatur langkah, seribu gaya
membuktikan pada mereka,kami adalah mutiara yang tidak ternilai
Semakain digilap, semakain terserlah kilauannya bak neon di jalanan
Semakin sengit maya mencabar realiti, begitu jualah mehnah dan tribulasai yang Kau tempuhi
Percayalah Mama
Percaya pada Nusrah al-Wahab, percaya pada insan bernama suami
JUga kehadiran Taufik dan Hidayah di sisi..

This poem was written by me in 2000 to join one competition organized by HELWA of MPP ( Hal Ehwal Wanita – Majlis Perwakilan Pelajar ) ocnjunction with Mother's Day Celebration . I participated for fun because I knew that I have no skill in writing poem .

I never bother what is the prize would be as I have no confident in writing poem. As mentioned, just for fun, I submitted and forgot about it until I received a call saying that I won the 1st prize. The committee help to remind me on the poem contest that I’ve joined. I was bit surprised. Menang..tak sangka pulak.. Sempat tanya, siapa yang judge ni.The judges were Expert from our Pusat Bahasa .

A day later the 3 winners were called to receive a short briefing on the prize giving ceremony. One of the committee told me that lucky I was the winner. Why ? because their 1st prize besides a bouquet of flower, trophy, hamper from brand of ubat2 traditional ( I forgot the manufacturer), all kind of balm ( balm gamat, balm serai, minyak angin, minyak panas etc), a parker pen and my poem is nicely framed – The organizer would sponsored the winner’s mother come to the ceremony regardless from where she is ( even Sabah&Sarawak). So by having me as the winner, they save hundreds ringgit allocated for MAS ticket in case the winner is from West Malaysia ( I stayed nearby-but still over the sea la). The organizer also excited to know who is the winner after received from Pusat Bahasa judges and of course the judges did not know from where the contestants were . (They don’t bother actually )

1st runner up goes to a friend of mine , Nik Khartina from School of Mass Comm. She was one of journalist for our campus bulletin and was a journalist with Dewan Kosmik ( her 1st job after grad) and now I lost her contact. Not sure whether still with Kosmik or not. Tina’s mother also was sponsored to come all the way from Kelantan on the prize giving event. And definitely I salute her writing and love ‘em so much. I used to read her writing in her blog .

On the day, my mom was invited by the committee from home( before come they enjoyed chocolate cake baked by mama and mama prepared ahead a big container of cakes for the committee ). I was invited to recite my poem ( malu siot masa tu, mana pernah dok deklamasi depan orang) and my mom was invited to the stage to receive souvenir and flower too.

Mama loved this poem very much and to her surprise that I can write this.If you read this, may sounds ‘apa punya poem ni’ but to both me and mama the meaning of the poem is more than words can say.


Why I write this entry. 30 April was my mama’s birthday and she is not here to celebrate it. I believe humans will write/say all the good things about our beloved mom.I can write if I want here but is not the message I want to convey in this entry. I think I will have at least another 20 years to live and repeatedly thank her and express how wonderful she is to me but she left me when I was 25. Some people, even lost their mom when they were small.

Dear friend,go and say it to your mother before is too late..

You never know how jealous I am looking at you still having a person to call mama and share your beauty & sorrow of your life with her.

But I do really hope that each of good thing I do and doa' dedicated for her will be accepted by Allah

I better stop here as my tears are running down heavily .

I miss mama so much

Al-fatihah



Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

11 sharing:

precious innocent said...

masa memula baca u, ingatkan u quote poem nie dr memana...

lovely + sweet.. & meaningful too, sbb written from ur heart...

alfatihah 2 ur mama too....

-mama emma-

Farah said...

eh kita sebaya laa mama emma...lahir tahun 1982 jugak..anyway nice poem sbb tu boleh menang hehe..eh i add u dlm my list yer

nasz said...

aduh, tak leh la baca pasal mama ni, pilu je rasa.

Farah said...

eh silap..ayat sebenar di bawah:

eh kita sebaya laa dayah...lahir tahun 1982 jugak..anyway nice poem sbb tu boleh menang hehe..eh i add u dlm my list yer..

p/s:apesal 2 3 menjak ni asik taip salah je dlm comment..dah mereng pe..

mirah said...

poem itu membuatkan saya juga teringat last time saya tulis sajak ialah selepas abang saya meninggal dunia. Sangat sukar menerimanya, terzahir juga di kertas, masuk dlm majalah sekolah kot. Tp really dah lupa, kena balik umah mak cari balik nih..
That's the last time so far i've wrote a poem.

kakyong said...

Salam Dayah,
Tahniah, such a nice & meaningful poem... bila ckp pasal mak, definitely hati akan sayu.. either mak is till around or not, sebab mak yg byk berkorban mcm2 utk anak2..
Alhamdulillah, mak kakyong masih ada lagi, tp yg buat hati sayu bila adik2 yg masih muda-remaja sakitkan hati mak & kakyong plak tak berjaya nak nasihat depa supaya hormat pada mak & jgn buat perangai yg buat malu mak..

Dayah said...

Salam sahabat semua..
maafla, lambat baru dpt balas komen smua..kat ofis blogsopt ni di blok..makanya hanya buleh access dari umah

Farah...kita sebaya ek..

Mirah.
mmg sayu apatah lagi yang dikenang takada

Mamaemma, thanks..sama2 kita sedekahkan alfatihah buat semua yg telah tiada

Nas
pilu...mmg sgt pilu...
teringat jugak cite abah Nas yg meninggal masa dekat2 hari akad kan

KakYong
tu la..masa mak ada depan mata, kkdg tanpa kita sedar kita tak appreciate , tapi bila suatu hari nanti dah tiada..masa tu menangiss air mata darah pun tak guna


t/kasih semua

TAUFIK said...

Al-fatihah untuk mama...

Bila fik baca poem kak noor masa first time dulu, fik rasa mama lah ibu terbaik kat dunia ni...fik sedar selama mama hidup fik banyak sakitkan hati mama...bila fik baca balik poem kak noor dalam ni, fik menangis .

Fik rasa sangat sedih sebab mama x dapat tgk fik grad sebab mama penah cakap dia teringin sangat nak pi UIA, fik kata tunggu masa fik grad baru seronok mama pi..Allah lebih sayangkan mama. doakan mama Bahagia kat sana..

TAUFIK

TAUFIK said...

Tiap kali exam, mesti mama akan bacakan yassin tiap paper supaya fik boleh jawab exam..tapi sekarang, bila fik rasa susah dalam wat sesuatu, fik dapat rasakan seorang ibu yang doanya mesti dimakbulkan ALLAH dah takdak untuk doakan fik.

Bila fik tgk kwan2 fik yang dapat better dari fik, fik kata dalam hati, depa untung sebab ada doa dari ibu.tapi fik terima semua tu sebagai ujian untuk kita berbakti lebih kat mama dengan medoakan kebahagian mama bersama ALLH.

Dayah said...

Fik
itu ujian utk kita...kita doakan yang terbaik utk mama, moga rohnya ditempatkan dlm klgn solihin, diuzurkan segala kekurangan mama..
Mama pasti bahagia mendapat anak yg soleh mcm Fik...

srikandi pendang prihatin said...

Dayah...shuk doakan yang terbaik untuk semua

p/s: blog ni shuk dpt tau drp tina..dia duk baca blog ni