Welcome to Imtiyaz Blog. The place for sharing ideas and experience, expressing feeling and thought and building a relationship . Hope you enjoy it !
RSS

Tuesday, January 5, 2010

Anda Berkaca Mata ??

Adakah anda sama seperti saya, berkaca mata? Jika ya, teruskan membaca,jika tidak pun tidak rugi kalau teruskan membaca .. :)

Mari berkongsi pandangan tentang alam manusia berkaca mata...Sila jawab soalan-soalan di bawah

Sejak bila anda mula berkaca mata ??
Saya : sejak tingkatan 3

Anda: ?


Bagaimana anda tahu yang anda memerlukan kacamata ketika itu?
Saya : Masa tingkatan 3, saya duduk di meja belakang sekali ( tak padan dengan rendah, selalunya budak yang dok depan dalam kelas saya adalah skema). Pada suatu hari, saya mula merasakan penglihatan saya agak kabur dan mengkhabarkannya pada mama.Terus saya di bawa ke opto untuk check power.

Anda : ?


Berapa ‘power’ pada permulaan anda berkaca mata
Saya : 50 saja ( eh.. apakah unit untuk power spek, mungkin kak SuperNova, kak Fizah boleh menjawab)

Anda : ?


Apakah perasaan and mula-mula memakai kaca mata?
Saya : segan, sembunyi-sembunyi saja. Tak ramai yang perasan sebab hanya pakai masa dalam kelas. Tahla kenapa segan..mungkin sebab tak biasa

Anda: ?

Jenis/bentuk kaca mata and yang pertama
Saya : ketika itu famous yang jenis silver, saya amik full frame.

Anda: ?


Jenis/bentuk kaca mata and yang terkini
Saya : Not so trendy.Half frame. Bingkai kaler maron, tangkai kelar merah ... auuwww!

Anda: ?


Berapa power terkini anda ?
Saya : Kiri 275, kanan 250. opto tu kata dah semakin stabil sbb dah beberapa tahun sama ja..harapnya la…

Anda : ?

Berapa banyak koleksi kaca mata yang anda ada dari dulu hingga kini
Saya : Tak pasti. Tapi yang pasti setiap tahun saya akan ganti.paling tak pun 2 tahun setengah sekali. Mungkin dalam 5-6 kot.Macam-macam jenis.Cuma yang jenis alternatif tu je yang tak ada.

Anda : ?



Paling mahal ?
Saya : Tidak mahal.segan pulak nak habaq, tapi pada saya >RM400 tu dah kira mahal sangat. Mungkin bagi orang lain, murah je tu sebab spek depa ada yang menjangkau ribuan ringgit.

Anda : ?

Paling murah ?
Saya : Tahla..saya rasa spek pertama saya kot. 12 tahun yang lalu. Mama bayar..taktahu harga

Anda : ?

Jika anda ada sentiment tidak suka berkaca mata sepeti saya, sila nyatakan sebab musabab
Saya : -saya rasa tidak cantik berkaca mata . ( hakikatnya memang tidak cantik mana pun tanpa kaca mata ..ngada-ngada )

-Susah sungguh kalau pakai tudung yang tidak mesra spek.Tudung jadi kepet la, senget la , tak kemas.

-Awalnya saya rasa tidak konfiden. Kurang keyakinan diri.Tapi kini tidak lagi. Rasa macam ‘ budak pandai’ pulak bila berspek..aiseehhh !

-Tidak satu pun koleksi kaca mata saya dari yang pertama hingga kedua terakhir, saya berpuas hati dengannya.kecuali yang tengah dok pakai ni. Yang ni saja saya rasa sesuai dengan saya

-Saya teringin jugak pakai yang trendy tapi tidak sesuai dengan penampilan saya, maka saya pendamkan hasrat.Sat lagi terkejut besar kawan-kawan, makmertua saya.. hehe


Adakah kini anda setia berkaca mata atau telah bertukar kepada kontek lens?
Saya : masih setia.walaupun tak 100% pakai. Hanya pakai ketika memandu, tengok tv, dalam meeting, p shopping, meyapu ..yang mana yang nak kena tengok jauh2 atau belek habis-habis.Masa makan semestinya saya akan tanggalkan sebab tak selesa. Lens pun ada cuma standby untuk occasion tertentu saja.

Anda : ?



Yang mana anda lebih gemar. Kaca mata atau contact lens?
Saya : Lens tapi kerana kekangan seperti waktu ( pagi-pagi adalah waktu kelam kabut saya ), dan penjagaan,saya memilih untuk memakai kaca mata

Anda : ?


Kenangan berkaca mata?
Saya : Banyak..antaranya spek patah dihempap suami ( duduk tak perasan), 3 kali patah dikerjakan SI, macam-macam lagi la.pakai jugak spek walaupun senget benget..

Anda : ?

Tabiat yang tidak boleh dikikis ?
Saya : gantung spek kat baju.Sebab tak pakai selalu, sangkut kat baju, bawah tudung ni. Bila –bila memerlukan, tarik pakai saja.

-Bila nak p buat spek baru, suka ajak sekampung ..then suruh sorang-sorang komen..takut nak buat decision sorang sebab saya tahu pilihan saya pasti tak lawa.saya boleh berjam-jam di kedai spek kalau nak buat yang baru.

Anda : ?

Penjagaan kaca mata :
Saya : saya ada spray ( apa ke nama ) yang spray kat kaca tu untuk bersihkannya), tapi saya selalu memilih basuh dengan air paip, boh sabun skit , bilas..taraaa..dah bersih dan jelas ( Kak Fizah, aci tak buat macam tu )

Anda : Ada yang lebih baik untuk rekemenkan pada saya?



Opto pilihan :
Saya : ada satu favorite. Depan USM. Sejak 2001 sampai la ni. Saya suka owner dia, baik .Layanan staff dia pun bagus and professional.Pilihan bingkai pun bermacam.Rasa puas hati.Tapi in between saya pernah jugak buat kat opto lain. Wish list : Uwais Opto.

Anda : ?


Pasangan anda berkaca mata ?
Saya : Ya.. tidak bermakna hidup dia jika tiada kaca mata. Power tinggi sungguh

Anda : ?


Hasrat
Saya : -dapat ganti spek tiap-tiap tahun dan yang penting disponsor..heheh..dulu kompeni saya ada bagi RM150 voucher utk buat spek.sekarang tidak lagi.

-Ingin sekali ke Uwais Opto untuk buat spek. Rancangnya Dec 2009 sempena bonus tapi pejam celik bonus dah ilek..Kak Fizah, ada diskaun banyak-banyak tak kalau saya p situ ?

-Nampak sentiasa cantik bila memakai apa jenis spek atau apa jenis tudung ? –statement boleh blah.Ada sesetengah orang , saya nampak sangat cantik dan sesuai berkaca mata..Kenapa saya tidak nampak itu pada diri saya sendiri. ( Mohon dijauhkan perasaan tu. Tidak bersyukur sungguh denagn kurniaan Tuhan yang sempurna dah ni )

-Saya tidak perlu berkaca mata. Power 0..Mungkinkah ??

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

14 sharing:

Ibu Mifzal Arsyad said...

tinggi gak power tuh....cam ainey lak..power x tinggi..100 nga 75 jer..n...ainey pun x pakai selalu..biasanya ms drive n tgk tv..tp mmg x syok la pakai spek ni..bila pakai muka jd lg tembam..huhu

Sitisifir10 said...

Uih....spread this as a TAG..and I'll offer U 60% for the frame :P Dayah, kalau nak mai jangan mai masa akak dalam pantang ekkkk

Ummi Hanie said...

Salam kak dayah ...

lama bangat x brkunjung ke cni..dah makin gojes blog akk nehh..*puji btol2 ni,bukan kipas2 punyer*

alahaii..byk prsamaan la kite dlm hal2 spek ni cume,sy pakai spek awal dr akk,dajah 5 ! memule tu mmg malu2 gak laa..sbb xbese..skang ni pantang xde spek jew,m'gagau2 carik

Nadiah Sidek said...

kite lama dh tak pakai spek. sejak kahwin sgt jrg sentuh spek smpai blh terlupa letak katne. ni lama tak check power ni. rs mcm power makin naik..hrpnya tak la. huhu..

mamashasha said...

sepatutnye aku kene pakai spec...tp aku malas sebab takmo terima haikat yg mata dah rabun...udah 3 tahun aku mmg dah buat spec cuma tak pakai...aku akan pakai bile driving sahaje....hehe...power aku tak ingat la....aku rabun dekat & silau....

Hanz said...

Dayah..me pakai spek since darjah 5 tapi on-off..betul2 all the time masa Form 4, power? uuu..sangat rabun u! Now pakai contact lense since the age of 19 sampailah sekarang...dan me pengidap Astig (tak tahan silau) so sunglasses tu macam nyawa...ekekeke

Dayah said...

Ainey,
a'a..tinggi kan 200 lebih tu.Ainey skit je..tapi bila dah kata ada power ni, mesti kabur jugak skit2 tuh..

Dayah said...

KakFizah
sure 60%..heheh..akan ku sebarkan..

HAnie
kdayah pun jrg ke sana..gojes? gojos kot..heheh..

kita ni kalau tadak spek, mmg meraba la..

Dayah said...

Nadiah
power tak tinggi takpe la..dayah dulu pun cmtu..sbb dok nampak lagi..la la ni ja mcm takleh tinggai..kdg2 orang senyum kat kita dari jauh, kita wat dek ja..abis dah tak nampak :)

Dayah said...

Bed
aku dah tima hakikat yg aku dah rabun..sedarlawahai bed..hihih

Hanz
tahu u r the one lens user tegar..i wish buleh mcm tu..dulu ada la sethun pakai lens je...

ummikhayra said...

dayah, UK pun prefer pakai spek walaupun rasa tak best.. :) Sebab utama takutla nak pakai lense.. terasa macam pegang biji mata tu je, especiallly tang nak cabut dari mata... Hahahhahahahha

Dayah said...

Uk, dayah dulu penah la setahun pakai lens je..rasa mcm expert la..sampai bab penjagaan amik ringan..last2 , kena jangkitan kat mata. sejak tu lebih berhati2...

skg ni standby yg dispo je...utk certain function...nak jugakkk..:)

Sitisifir10 said...

Dayah, k.pija datang utk review entry ini... :)

Dayah said...

K.pIja, datang tepat pada waktunya ..spek saya hilang ari ni.taktau la p letak mana...nampak gaya lagi cepatla saya ke Uwais Opto