Welcome to Imtiyaz Blog. The place for sharing ideas and experience, expressing feeling and thought and building a relationship . Hope you enjoy it !
RSS

Tuesday, January 19, 2010

Uniform Masa Pregnant

When I came across one entry from MalaysianSuperMummyUnites about being faboulous and gorgeous during pregnancy. I think me and her are in the same boat !! the not ‘gojes’ one. Referring to the entry, what influence her maybe because she reads lot from Celebrity Baby Blog.

But what influence me ? Usually what I noticed, everytime when women get pregnant especially 1st pregnancy, we will have this kind of enthusiasm to shop for maternity clothes ( maybe not 100%) . Even without makeup, still in maternity 'uniform' , pregnant woman looks radiant. Am I right ? I have the feeling too when preggy SI. Nak bergaya la konon masa peknen. End up, do you know how many maternity clothes I bought thru out the period? 2 ..yes ..one maternity maxi and 1 pant. Gelakkan saya….

I always browse e-shop that sell maternity clothes and always fall in love with it. But still I don’t have a strong desire to purchase it? Why ?

Some reasons are :

If you had read my entry for My Dream Nursing Contest some time ago, I guess you are able to know my dressing style. Long dress or jubah is part of my collection .So when I mention jubah, definitely everyone agree jubah is type of loose, long dress. My old jubah collection mostly are baggy ( bought when I was not so slim a.k.a gemok masa belajar dulu ). So even 9 months of pregnant, it suits me well. Albeit the design might not attractive like modern jubah nowadays, I don’t mind at all. Laki mak suka sebab save duit part ni…hahahah

Jubah peninggalan arwah mama which suits me when I am pregnant only . If not , melebeh kalau pakai

If I have a choice, I prefer to wear blouse which is passing below my knee. But most of maternity clothes is labuh takat atas lutut, sebab tu la terbantut saya punya hajat. Kat mana ada maternity blouse yang labuh lebih paras lutut, tolong habaq noo..

I am not in favor of blouse or dress with belt to tie at the back which most maternity dress have . Pasaipa depa suka boh tali tu, sbb nak bagi nampak pinggang kita kecik and perut saja besaq ka??? Malangnya pinggang saya tak macam kerengga

** cerewet tak?? **

People comes with different dressing taste. Some willing to splurge on pricey and fashionable clothes. Some as long as is comfortable and look nice to themselves, enough. I love to see people pandai bergaya even if I were ask to wear the same clothe, definitely not. Sometimes, I find a clothe which is very-very nice but I know when I wear it, it become opposite. Hahaha.

I love fashion since I was small, unfortunately I am not good in dressing up . I also care about designer’s world and modeling, unluckily no talent in sketching and pendek, not tall enough to be a model.


I guess people are not aware that I am expecting due to I am wearing the same clothes I wore before pregnant except now most of the days I wear jubah (except for day that require me to wear pants –kena tengok keja ) because blouse banyak yang tak lepas tang perut ni.. Especially Chinese, lansung tak perasan saya ni bunting. If Malay, they can notice especially when I am at surau without tudung.


Among response that I received :

You aa Hidayah, everyday also wear like this, how to know

We all Chinese aaa, when get pregnant, sure wil have to change cloth one. Because our normal attire is like this one ( while showing their baby-T shirt with tight jeans). You all Malay easier, still can fit baju kurung, jubahh . People pun tak perasan

“Last time u look slim, now put on weight a bit aaa”.. comment from one Chinese Guy.


Me also observe my tummy at 5months of pregnancy is not that noticeable. Risau jugak. Dulu pun macam tu but after 6 moths, naik tak hengatt !!


One of my collegue yang suka bergaya asked me why I do not buy modern maternity blouse yang kiut2 sebab another colleague pandai bergaya masa peknen. Well, nak jawab apa.I just said "baju banyak yang muat lagi, pakai aja lah". Beside all the reasons above , I am not stylish, segan –segan nak bergaya , comot. Walaupun kadang-kadang teringin .............

:: Latest me at 23 weeks with hidden tummy :) :::


Kata hati 1 : Kurang ketokohan untuk masuk Pertandingan Ibu Hamil Menawan

kata hati 2 : Ada sapa-sapa nak jadi perunding imej FOC utk saya. :)

Kata hati 3 : Suami adalah penata imej saya.Walaupun zero knowledge, tapi pada dialah saya selalu merujuk especially bab mengukur kelabuhan tudung. Hohoho..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

21 sharing:

mamashasha said...

dayah...lain sikit muka ko time pregant ni...berseri2 tp nampak berisi la...masuk shukrina dulu tak dpt tgk muka hang...hehhe

Yan said...

hehehe..

yanpun rase yan tak comel langsung bile peknen..

org kata peknen tu seksi.. ye ke???

yanpun pakai baju2 lame2.. yg ibu bg.. tingin nak beli yg comel2.. tp byk yg takde lengan.. nak pakai blouse ngan suar.. suar gelebeh..

huhu kesian kat diriku ini..

Rozy said...

rozy lak..always blouse dengan suaq.. not fancy baju2 maxy tuuu (ekcelinyaa mana ada size rozy yg lonjong nih).. kali ni punya pregnancy not really enthusiastic nak beli baju baru sebab baju dulu pun xabih khatam lagik (adik bg dah tutup kedai..)

UmmuNuha said...

aku sama ngan hang...huhuh...selesa berjubah je...tapi skang ni aku gila abaya...selesa woo...luas yg amat

Mummy Harith Hannah said...

Dayah, saya pon jenis perut kecik. & bulan pon menten pakai baju kurung lagi. Tapi, slalunya saya yg tak sabar2 nak upgrade pakai "uniform", sebab, kalau tak nnt tak dpt seat kat dlm ERL. People always pushing2 lorrr... :P

Btw, check this out kay:
http://genkimomma.blogspot.com/2010/01/announcement-gm-2009-lucky-winners.html

Mummy Harith Hannah said...

*& = 7 bulan... typo error... :P

Hamizah said...

kalau akak,pilih je yang selesa dipakai.nampak cantik belum pasti sesuai dgn badan kita..

jimatnya dayah time pregnant ye..

Dayah said...

Bed,
lain ka muka aku..sbb aku tak pakai spek kot masa ni...

berisi mmg iya sgt la.. berat smua mak yang absorb, sebulan naik 2-3 kg tak p kat perut ni..

Dayah said...

Yan
orng kata seksi kalau pakai yg ketat nampak perut je membojol..hehe..mcm tu seksi la kot...tambah2 bila pusat dah timbul lagi la...

kat tempat keja dayah ramai je yg pakai blouse yang tak berlengan tapi cover dgn cardigan kot atas..cumei jugak..cuma dayah ja segan nak bergaya camtu..

Dayah said...

Rozy
dgn ketinggian Rozy yang ala-ala supermodel mmg harus la nak cari maxi peknen yang fancy2 tu..maxi tu kan bukan jenis labuh sgt.ramai pakai dok takat atas buku lali ja..

dayah yg 'renek' ni muat la.. hehehe

Dayah said...

Huda
aku ada satu abaya blum dipakai lagi..mesti try ..aku suka jubah sbb angin byk msuk,lalu lalang..sejuk n nyaman..ahaks....

Dayah said...

Arnie
saya masih ingat n3 Arnie dan satu gambaq peknen yg penah Arnie post masa kenduri sapa tah..mmg cumei je perut..

ada berita baik utk saya ke..??

Dayah said...

Kak Mizah
mmg jimat, tapi tak guna jugak kalau nafsu membuak2 nak beli baju peknen baru..huhuh

yes, apa yg penting..kerjasama..eh silap..yg penting selesa...

el said...

alahai ko dayah bertambah berseri2 ko peknen..suka aku tgk...

Dayah said...

El,
hang jgn dok perli aku...satgi tengok live terkojut kot..

en_me said...

berserinyerr akak dayah tewww.. ehehe, salammm

Farah said...

hehe saya plak tak beli sangat maternity blouse mase pregnant ade la 2 helai je kot..saya beli baju biasa tapi longgar kat bahagian perut.

aah muka dayah nampak berseri2 la pregnant..muka sy time pregnant afif hari tu kusam sangat

Dayah said...

en_me.
tkasih..seri mak buyung..hehe

Farah
org slim senang, tak yah beli maternity blouse, beli aje baju yg longgar skit, dah ok..

tang mana seri pun taktau la..rasa biasa ja..

Nadiah Sidek said...

kite pun time pregnant pakai jubah je. dah memang suka pakai jubah..ada la alasan beli jubah baru time pregnant. haha!

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

janji suami still kata kita nampak gorgeous. tu yg paling penting.

i takde baju ngandung pun. bila sluar dah tak muat, beli 3 seluar size M (my normal is XS) aje. kemeja semua masih fit. ada time gi opis pakai pant, tshirt aje with blazer on top. :) time perut dah betul2 besar, pinjam jubah mama saya aje. lepas bersalin, pantz tu bg kat my SIL yg cukup besar dr i & jubah pulang balik kat my mama. so duit yg save tu boleh spend utk baby. ;)

Dayah said...

Nadiah,
nadiah halus ok la..
gud, ada alasan nak beli jubah baru..

Mama-Miya
u too, kecik molek aje orangnya...so no worries to buy maternity clothes