Welcome to Imtiyaz Blog. The place for sharing ideas and experience, expressing feeling and thought and building a relationship . Hope you enjoy it !
RSS

Monday, January 25, 2010

Apa Kata Survey !

Saya ada dua soalan Apa Kata Survey !!

Soalan pertama

1) Berjawatan di tempat kerja dengan kerja yang berlambak, oncall pada weekend, mendapat perhatian, key person dengan reward yang sangat memuaskan hati ( increament /bonus/promotion )

2) ATAU biasa-biasa saja, suam kuku di tempat kerja, tidak mendapat perhatian keja tak berapa sibok macam orang lain ( boleh lepak jugak la, boleh balik ontime, kehidupan yang lebih balance antara rumah dan ofis , tapi still dapat reward ( bonus ) walaupun amount yang anda tidak la puas hati sgt (bagi yang tidak bersyukur ) . padanla dengan sumbangan



Soalan kedua

Haruskah ?

1) Terus menetap di kompeni anda yang tengah berdiri kukuh, buat profit sedangkan sumbangan anda tidaklah seberapa dan anda tidaklah menjadi orang penting. Tapi anda cukup selesa, gaji juga selesa walaupun ada rasa takut tiada masa depan

2) Cari tempat lain kerana anda merasakan tiada masa depan di sini walaupun sanggup meninggalkan kompeni yang benefit yang bagus, mempunyai masa depan yang cerah dan gaji anda yang selesa . Walaupun anda sudah merasa selesa di sini dan belum tahu lagi keadaan di tempat baru ( sama ada lebih teruk ) jika anda dapat.



Terima kasih bagi yang sudi memberikan pendapat

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

13 sharing:

fazilzura said...

soklan 1st tu .. pilihan ke 2 le besh

mamashasha said...

dayah...aku ditakdirkn menjadi insan soalan pertama (1)..ada pro & cons menjadi org yg 1 & 2...dr segi benefit mmg lah....tapi t/jawab pun sama berat...kalau yg ke2 mungkin tak yah wat report itu ini, attend meeting sana sini, kene ade dlm function co,selain tu department yg dpt pulak kene 24 hrs on hp...weekend, public holiday & tgh cuti....penat mmg penat...tension stress sumer tu ada ..balik keje tak pernah on time...masa dgn family pun limited...

soalan kedua....kene tny diri sendiri kemana haluan kite seterusnye...if we ook for something to our carrier & life maybe we should find better position in the same co kalau takde chance then kite keluar....TAPI if we filled convenient dgn apa yg kita dpt w/pun tugasnye kurang mencabar maybe kite dok je kat co. tu...semuanye atas kite...

mamashasha said...

dayah..ada lagi...aku sebenarnye tak baper nk paham soalan ko ni..2 soalan persepsi yg berbeza tp aku cuba jwb gak dr apa yg aku paham....

Rozy said...

dayah,

kalau rozy diberi pilihan nak keja yg no2, dan nak pilih no1 tuk soklan ke-2.

lani, syukur sebab rozy walaupun keja berlambak, sometimes ja ada on-call(bila project baru launch), masa ngan family macam biasa jaa keja just 8-6pm..dan benefit bagus sebab dapat boss yg appreciate staff dia.

just, rozy nak cari keja dekat ngan family (kat penang laa)..lani cam jauuuuuuuhhh sangat terpisah..huhuhuhuhu

Ina Hashim said...

Soklan pertama-->jawapan no 1
Soklan kedua--->jawapan no 2

el said...

1-2
2-1

Lady Qay said...

dayah, kalo ako soklan pertama aku buat pilihan kedua sb pd aku tgjwb aku bkn sja pd kerja ttpi yg utama pd kluarga..kalo kja asyik oncall smpi wknd takde ms rht ngan famly tak guna gaks... tp kja aku tgh2 antara 1 dan dua..so aku happy je kat sini.hihihi

soklan dua, aku if ahppy d tmpt skrg, mgkin stay aja..tak perlu mncri tmpt lain, tpi kalo tak happy di tmpt skrg, cri kje d tmpt lain yang wpun kita taktahu baik atau buruk tp kita berusha mperbaiki diri kita sndri dan kmdian btawakal pd Allah moga dimudahkan..

Ibu Mifzal Arsyad said...

soalan 1 = 1
soalan 2 = 1

kakyong said...

1st masa tak kahwin dulu, post yg no 1 tu.. bila anak sorg, rela lagi.. Alhamdulillah, compani bankrap..

2nd.. ni bergantung kpd apa yg kita nak.. tgk pada environment kerja/kawan2 sekerja dsb.. yes money do count.. tp bila dah lama bekerja, kita mencari kepuasan dlm pekerjaan.. so, ni kena pk dlm2 lah.. either nak expandkan potensi diri & bersedia utk hadapi cabaran & venture baru..

actually all these are subjective.. it's all depend on diri kita & sejauh mana kita mampu tangani & hadapinya.. After all, the best is jadi WAHM... ;)

Dayah said...

buat kawan-kawan yang sudi bagi oendapat, terima kasih saya ucapkan.....

ILA HAFIZ said...

soklan 1 - 1
soklan 2- 2

Farah said...

sori dayah..lambat plak bg pendapat

soklan 1:saya tentunye pilih no 2

soklan 2:sebab saya nak stay lam comfortzone so saya pilih no 1

abanglong said...

salam.. first time singgah ni.

utk soklan 1 - abanglong pernah di jawapan no 1. maksudnya; pernah berada di kedudukan no 1 tapi resigned.

utk soklan 2 - jawapan no 2.. inter related ngan soklan 1 rite.

yang penting is kepuasan diri :)