Welcome to Imtiyaz Blog. The place for sharing ideas and experience, expressing feeling and thought and building a relationship . Hope you enjoy it !
RSS

Wednesday, June 24, 2009

Plate #

Do you know anyone that his/her hobby is buying new car ? Ooo..so cool right .

Every single alphabet , he will change his car. For example Penang latest plate is PJF. He just trade in his PHB . From H to J, is a one cycle. Looking at Penang trend from one alphabet to another is about 1 year++. Sometimes if popular # like recent PHD… you able to see lots of “PHD holder” on the road. And the alphabets move faster.


Am not sure about Malacca MBA during its time? Laku jugak ke?


Do you know each of the alphabet represent which state?

During small, I like to list down, which state using what plate # and if found any odd plate # starting with other than P in Penang, I like to guess from which state they are from.


Let’s see whether my list correct or not (Kalau tak betui, haabaq noo... )

A- Perak

B- Selangor

C- Pahang

D- Kelantan

H- Taxi

J- Johor

K- Kedah

L- Labuan

M- Melaka

N- Nogori

P- Penang

Q- Sabah

R – Perlis

S- Sarawak

T- Tganu

W-Wilayah

Z-Askar


Some people likes to buy the number too. I once thought about carry forward my previous plate # to my current car but I have to add some amount of money. So I just let it go. ( for me cantek la.. 1969. I got this by chance , not special order) . Now my plate # is sangat2 la tak menarik, but for me ok la..the special # does not have any impact to me why should I bother. But for some other people, they really care.


If u see developed states, their plate # run faster compare to other stated. I give some example. Between Penang and Kedah.Penang now is PJF and Kedah now is KCx. C and J..what a big gap. From what I observe, people living in Sg Petani or Kulim which border to Penang will get a Penang plate # for their vehicle. Orang Penang also ‘kalah’ with KL which KL now ( if I’m not mistaken , correct me if I’m wrong ) WSx


One of the reason I may think , before people live for instant in metropolitan city are richer. I mean with the development that happen is an opportunity for people making money.


So , these people afford to buy new car or keep changing vehicle. And you can see the plate# move faster. I think now KL is leading follow by Selangor, Johor and Penang. Perlis is still with 2 alphabets eg RK 1234.- Imah, betui ka tekaan chek ni ?


I just wonder what is next plate number if KL reach to WYY… ?


If you don’t mind, can I know what is the latest plate # at your place ?


P/S : Entry diinspirasikan dari pengalaman naik keta baru kawan yang setiap abjad dia tukar keta..heheh

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

15 sharing:

Bed said...

wijd...topik ni selalu aku jadi bahan bualan aku ngn hubby....mcm kat selangor & KL...ari ni baru nampak WSR....esok dah jumpa WSS...
aku ckp kat laki aku...walaupun tgh crisis la tapi people still got money to buy.....same goes to us lorrrr....ntah la takde masuk dlm wish list pun last year tukaq kete....tiba2 je laki aku ajak p showroom kete....tup2 tukaq....time tu november last year....WSA lagi...but fast running lorrr kat sini.abih ler kalau ader yg habit tukaq kete...tak sampai setahun dah berubah last year NOV WSA..ni bulan 6 - WSS dah mayb nov tahun ni dah sampai WRB...masa kitorg nak tukar tu aku ckp ngan laki aku cemana pun aku nak number kete tu same cam kete aku 9593....tapi nak wat cemana number tu got demand la..so kena byr 300 time tu...hang tau laki aku kuar statement ape...alah number tu sumer tak penting...bukan ada apa...buat apa nk berabis kat situ ....bla bla bla....at last aku pun consider jgk lak...time dia amek kita tu...soalan pertama aku tny baper plate #.....kitorg dpt 6051....jadila kan...

strawberi @ mamadira said...

masa aku keje dulu..bos aku dari mak ke bapa ke anak ke menantu..
diorang ketagih no 18 tau..
so plate # diorang mesti ada no 18..itu no tuah org cina maksudnye sangat kaya..bos aku ckp dia beli no tu RM50 000...
so keta diorang semua mesti ada no 18 tu.. cam trademark lah tuk family diorang..
agaknye duit banyak..x tau nak buang kat mana..

nama ang yg mana satu ni ?? dayah ke widjan ??

ps .. brg ang dah siap dah

suealeen said...

plate # kita orang pun dapat by chance.. W*W4190.. cun sangat..

la ni wilayah dah WS***** kot! akak nak pi cari plate number kat singapore la.. huhu! mimpi betul..

Dayah said...

Bed..
haa...kalau dah rasa teringin , terbeli gak..kami kkdg excited tengok # plate ni.. tiap2 hari atas jambatan, ada ja keta baru..ari ni jumpa PJF2xxx.kira baru le tu...

MD kami mementangla bwk BMW 5 series, so plate # dia pun 5000. nasib bukan BWM 5000 ka MD 5000 ..heheh

Dayah said...

Mamadira
mai aii, 50k beli # ja..depa mmg sangup ...kdg depa elak no 4,

nak panggil apa pun takpa Dayah (nama sebenar) pun buleh wijdan(bukan nama sebenar .hehehe) pun buleh..nak tau history nama , sila ke sini

http://imtiyazs.blogspot.com/2009/05/duhai-sahabat2-mcom.html

ok, thx siapkan tag

Dayah said...

kaksue..
best kalau klu beli terus dpt yg cantik...takyah kuar duit..

ada sorang high level kat ofis saya, dia org penang, tp beli keta smua KL #. senang nak tolak balik kot.ada value...lagipun dia beli smua imported RM200k above...plate # pun dia book,dari keta dia, bini dia..smue sama ja..

Bed said...

oppps pembetulan bukan WRB ye WTB...MENGONG aku ni R dah kuar b4 S....

Tapi serious aku pun mmg suka no..cantik2 ni....tapi tak mampu nak wat camno..

Anasfadilah said...

kalau saya saya nak duk pelis..pasal 2 huruf aje..pendek sikit..hehehe

precious innocent said...

keta family i semua # mesti 5969, tu # polis father i...

masa i tukaq keta hari tu pun, ingatkan nak la menten number lama (adr 919-keta nie x dpt 5969, reason dah lupe.. hehe).. tp sbb nak kene tunggu + tambah duit, maka dgr paksa rela kami lepaskan # tu.. tp mmg syg la.. sbb 3digit...

la nie # keta baru x mberi ape2 maksud.. lalala... tp kalau ada rezeki utk keta baru yg lain, nak order 5577, dob hubby..

-mama emma-

Rozy said...

CMy first car dulu PEX8153
cina kata da ong
sebab
8,1,5+3=8
8+1+8=17
--->1+7=8
8 kan ong.. tapi rozy rasa lak cam ada ong ja ngan keta tu asik eksiden memanjang..

dulu berangan nak nombot perlis RD21...tapi kalau nak bet..mau xkan dapatnyaa sebab kena lawan ngan Datuk Razi... hehehehhe

pernah nampak satria biru RD211... cam nak kejaq ja..tapi bukannya nak beli keta baru pun..

fazilzura said...

Dayah..

nape nama daku x dak dlm list mu.. majuk ni

Dayah said...

AnasFadilah,
lama2 mesti jadi 3 huruf jugak..tapi tahla bile nya...

mamaemma,
5969 cantikk tuu..ader rezki leh la order no apa yg kita nak

Dayah said...

Rozy
mcm2 kan..ong la sui la..
RD tu Dato Razi punya ka...so org len takleh book ka..??

Zura. maapler.bukan takdak, sejak pindah rumah baru ni, masih dlm process renovate..satno..mesti ku uploadkan namamu.. tu la..mesti jrg mai sini, pasai tu ku lupa akan namamu...kehkehe

mama'ifwat said...

dayah, aku rase ko tertukar sabah n sarawak tu :D

Dayah said...

ooohh..ya ka mama 'ifwat..nanti aku tukaq ok..thks sbb inform..kalau tak aku ingat betul belaka la..