Welcome to Imtiyaz Blog. The place for sharing ideas and experience, expressing feeling and thought and building a relationship . Hope you enjoy it !
RSS

Saturday, May 30, 2009

Batuk

I have been coughing and having sore throat for a week !


It started when I langgar all the pantang larang.Heheh.. I don’t take ice actually but on and off ( kalau teringin sangat ), I will consider to give myself chance la..sometimes just cannot stand looking at friends ordering ice drink on hot sunny day during lunch time while me very loyal with either air suam or any suam/hot drinks.


So last week, 4 consecutive days I enjoyed ‘teh o ais limau’, ‘milo ais’ ,’laici kang ais’. Tak tahan daulat last week. Then on Friday morning, I started to cough followed by fever that night and flue.


Since Monday until today I’m still having a bad cough . My voice turn to Ratu Rock’s voice and still not able to get back my normal suara buluh perindu.hehe. I decided to wear face mask because I cannot bear to cough constantly and disturbing others at office. And people around started to make joke on virus HIN1 la, Influenza la…


I have my ubat batuk prescribed by doc but I only take it at night time . While day time I just take like a candy tablet named Jasmine to ease the sore throat . Yesterday I got another ubat batuk yang tidak mengantuk to be consumed during day time.


I have been advised by friends on how to overcome the cough traditionally. Here are tips to share. Some that I heard before, some I never hear about the petua.

1) Perah air limau dalam kicap - Checked, I’ve done it

2) Perah air limau dalam madu – Checked , I’ve done it for 2 days already

3) Minum air asam, lagi baik home made - Checked, I’ve done it .masam giler sbb kurang taruk gula..nak baik cepat punya pasal

4) Bakar bawang putih and makan bersama madu – Is new and haven’t try

5) Minum air kelapa just before u go to sleep - Difficult to get air nyok. Havent try

6) Eat creamy aiskrim (aiskrim memang ubat batuk .hihi )


So, do u have any other petua that u could share to ease my illness ? I do hope to get well soon as this weekend, my days will be packed attending kenduri kawin. Perhaps I can have wonderful time chit chatting with friend and relatives rather than been quarantined .

Aha…make sure no ice this time and have to bring my own drinks from home la…

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

14 sharing:

Zuhaini said...

erm.. ideas..? ntah la eh.. saya kadang2 je batuk.. tapi kalau batuk teruk, mmg tension! makan la ubat.. try to avoid ice.. (try jugak la)..

erm.. kadang2 kalau nak berborak, sakit tekak kan.. try la makan strepsil.. setengah org boleh tahan Fihserman's Friend.. saya tak.. kalau tahan, beli lah..

Last but not least.. take care ya! :)

www.my-alia.com

Lady Qay said...

mnum madu satu sudu stiap mlm..

mkn asam jawa digaul dgn gula...hehehe
masammm tak hengattt

Dayah said...

Zuhaini
tkhs for dropping by..tu la kean cari strepsil buat bekalan sbb 2hari minggu ni nak kena attend trg.satgi tak pasai1, cek sorang terbatuk2 dlm kelas :)

Qay
asam goi dgn gula..fuh..msm tu...aku takat buat air asam boh gula byk2 , tahan lagi

ummu_abdullah said...

macam biasa, kak qay dah gtau... HONEY! eheh...

Nak cepat lega, try ubat cap ibu dan anak... heheh, ada ke? eheh

AieZa said...

wijdan.. klu batuk jgn minum air suam/air panas.. nnt tekak lg kering batuk lg kuat.. just minum air biasa je suhu bilik tu.. or air sejuk fridge tu je but without ice..

Aieza klu batuk mmg xsentuh lgsung air panas/suam.. bkn lg baik.. lg sakit lg ada.. n mkn ice cream pun membantu jugak actually.. bg tekak sejukk.. kinda funny.. tp x sbnrnyer.. try la..

Farah said...

saya pon kunun pantang ais la..haha hanya bertahan 100 hari lepas bersalin..pastu on n off mcm dayah jugak..kadang2 teringin minum...tp saya mmg benci sakit tekak ni...saya petua minum hot honey lemon..n selang seli ngan strepsil :D

nasz said...

ha, kalo bab batuk susah nak baik ni, mmg payah kan. mcm2 org bg petua, tp kdg mmg tak berkesan...

nas slalu mkn ubat batuk je. tp kalo payah sgt, nas minum air sejuk2. hahaha, melawan ni. tp berkesan lak

suealeen said...

salam Dayah.. saya memang pantang abih ais² ni, kunun nak jaga suara la... suara dengan anak².. hahaha!

ps : syok ni dapat jumpak orang belah utagha!

Dayah said...

salam semau sahaabt2 yg drop komen.maaf la saya dah 4-5- hari tak access internet sbb buzy skit..baru nak membalas komen..

Ummu Abdullah
bila sakit baru la saya na cari honey, padahai honey tu byk khasiat tak kira la waktu sihat ke sakit kan... t/kasih

Aieza,
ye ke takleh minum air panas..ku ingat air panas tu yg bagi baik..heheh

Dayah said...

Farah
tu la..tak tahan daulat kita ni

Nas..kekadang kena hentam gak ais, baru baik kan . wijdan ni dekat 2 botol ubat batuk, tak 100% lega lagi

kak Sue
tks sbb mai jengok sini

ayuZack said...

Wijdan dah ok ker batuk nyer..
ermmm ayu ade satu petua..
mak la yang ajarr..

air separuh gelas campur perahan limau nipis campur ngan madu, air biar suam...

cuba la.. kot2 leh membantu ker...
wokehh...

Dayah said...

Ayu,
dah semakin ok , alhamdulillhah...ta[pi still ade saki baki skit la..

insyaAllah, akan ku cuba petua ibumu itew...byk sungguh petua nenek moyang yg wijdan dpt..heheh

kakyong said...

salam dayah,

dah sehat kah dari batuk nya..?
harap dah lah kot.. lama dah blog bersawang ni.. heheh..;)

kakyong memang selalu spare strpsil & sesekala tu hentam gak icecream.. bg sejuk tekak... tp bila dah dpt makan, tak hengat doniya..

Dayah said...

salam kakyong
alhamdulillah dah baik, tapi sekali sekala tu batuk jugak la...dah 99% baik...

kdg gatai je tekak nak makan aiskem waktu2 camni..tapi takut melarat pulak batuk ni...