Welcome to Imtiyaz Blog. The place for sharing ideas and experience, expressing feeling and thought and building a relationship . Hope you enjoy it !
RSS

Tuesday, May 26, 2009

Meraung di tengah malam

Both me and Shukrina were down with fever last weekend. But mine is even worse. ( sampai muntah baru ringan skit kepala and sampai hari ni suara macam Ratu Rock) ). While Shukrina’s still active ‘merry go round ‘ in the house until sweating and she recovered very fast (within a day ) compared to me.


On Sunday without abi around and a having a guest at home, I was juggling between house chores, cooking and taking care of her. Luckily the guest (my brother’s fren ) is ‘tak kisah’ . Budak baru baik demam ni memanjat sana sini dan nak asyik berdokong.


At night, I just cannot tahan after took ubat batuk and selsema… zzzz. But midnight this lil' princess started to create havoc. She cried loudly ( meraung) as if sakit yang amat2. I offered her my B but she refused. From cradle to bed to toto..semua KO.


Not only screaming with eyes closed, she was actively 'meronta' and climb on my shoulder. I have to hold her tightly as she bends her body down. I had no energy. I passed to abi but she rejected both abi and her tokba. We were thinking perut masuk angin kot.. applied an ointment onto her body but still she screamed like crazy. I took out her clothes and diaper. Put her down on toto.. Dia meraung sambil berpusing2 atas toto tu..


I started to cry…panic ..never experience such case. Usually if she cried at night, I just need to offer her to BF then she will be ok. But not this night.

She would never reject if tokba offer to dokong her but not that night.


Abi said, “ ni benda lain ni..” I suggested to bring Shukrina to our makngah’s house nearby. But abi asked me to calm down. Abi performed wudhu and recited Quran while me repeatedly recite ayatul Qursi for her . Still no change after sometimes. Tokba sapu her head with ‘air ‘ that was prepared by one of ustaz when she was baby and still keep in my house .


Then abi decided to azan. The 1st azan, she kind of shocked but continue crying. But when 2nd and 3rd azan, she started to slow down and calm. Abi ‘talked’ to this makhluk asking 'it' to leave. And slowly Shukrina stopped crying by herself . Immediately she wanted abi to dokong her and communicate to abi as usual. She pointed ‘tuu’… ‘tu’… then abi said “ Abi dah halau dia dah.Dia takmai kacau Shukrina dah. Allah lindung Shukrina.”


The incident happen for about 30 minutes and Alhamdulillah, she is back to normal. She BF as usual and talk as normal. She also wants to go to tokba.

Is really a memorable incident for me as I never face all these. Not for abi , he experience observing, learned and helping few cases happened to his relatives and friend’s baby.


The part when abi communicated with this ‘makhluk’ make me feel…eh biar benar husband ku cakap gini…” but if I see some mystical drama on TV, I often listened to the dialogue such “ Pergi kau dari sini…jangan kau ganggu budak ini lagi…” , Pulang ke tempat asalmu”… “ Siapa hantar kau ke mari”.. and etc….

Luckily we did not hear any reply after abi asked ‘it’ to leave . Kalau tak mau pengsan mak. Panjang lagi la dialog abi sebenarnya..kelakar pulak rasanya..macam drama ..eh, tapi tak buleh buat main… …..

I was wondering what make (if really this ‘makhluk’ come) Shukrina screaming. Have u come across oldies advise.


“ Nak masuk rumah ada baby, jangan terus masuk , dok dulu dlm 5-10 minit kat luar “

Ada jugak


“ ludah ke belakang sebelum masuk “


“ Tanggal baju sebelum masuk’ ( kalau perempuan takkan nak tanggal jugak ?? )


Ni pesan orang2 tua kita…untuk pengiktibaran…But I always forget to stay a while before step in ..main terjah je, excited nak tengok baby ( mine or others ) . Same to abi..


Flashed back looking for reason , both of us just stayed at home on Sunday (me down fever) while abi away from morning till reached home about maghrib time that day and terus terjah masuk peluk Shukrina…can it be a reason ? Balik maghrib2…I dunno….


Whatever it is..all are from Allah… our fear and surrender is only for Allah.

May Allah always protect us


***************************************************************************

We may not share the same dream nursing wear design but If you like my idea for My Dream Nursing Wear, do vote me now in the right hand side of this blog.
And vote in MSK after 1 June. There are 9 more hot contestants .

You sincere voting is higly appreciated.



Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

18 sharing:

el said...

aku bru je baik dmm..anak2 pun..laki pun sm..ni pun tgh xde mood nak buat tag segala..

ermmm sllu ke shukrina jd cam tu wij...ngeri jugak eh meraung tiba2 tgh2 mlm ni...

dulu kan wid..arwen ms lahir ari tu pun suke melalak gak..pas mghrib..mata lak tgk atas jerk..sekali kan ada ari tu kan...mil aku terasa semcm jerk..cam benda tu ada kat anak aku..terus dia amek penyapu halau..kalo ko tgk dia halau tu..aku naik tkut...benda tu kan takut penyapu (SIAL)...pastu anak aku terus syp..huhuhuhu....

Dayah said...

el..ni first time la Shukrina jadi camni..aku pun panik gak..tak penah beb..

oo..penyapu...tapi kita ni bila dh jadi camtu panik dh..penyapu ke mana, apa ke mana..hehehe..

nasib la en somi aku kool orgnya..kalau 2-2 panik, lagi kalut..

precious innocent said...

teringat i, ryan pun penah jd mcm nie.. tp i xnak pikir smp ke situ.. tp mmg ada la baca2 sikit...

dekat 2 3 mlm jugak la ryan melalak start kul 1am.. huhu..

-mama emma-

kakyong said...

salam Dayah,

fikri & anis pernah kena.. Alhamdulillah, en ayah tahu apa nak buat.. lagipun ibu mertua ku memang dah bekalkan air penawar utk cucu2nya..

Aliya Alhamdulillah belum pernah kena lagi.. hrp2 tak lah.

kalo ikut pesan org tua.
1. jgn kuor @ balik ke rumah time maghrib
2. kalo masuk rumah, basuk kaki dulu.. termasuk lah mak ayah anak2.. & bg salam
3. masa anak2 baby, jgn berjalan sampai tgh mlm..
4. jgn bawa anak2 ke kg2 @ tmpt2 yg remote.. terutama pada waktu mlm..

tu sekadar ingatan lah kan, yg sibuk nak berjalan sampai jauh mlm buat pe kan... tp benda2 ni memang ada.. anak2/baby memang boleh nampak.. kalo kita org tua nampak pun boleh terperanjat, ini kan pulak baby & anak2...

Dayah said...

mamaemma..
ni 1st time anak kena, saya pun tak expect la...ingta ke sbb dia galak main ptg tu..tapi sbb lama sgt meraungnya..ksian pulak..sampai lembik punya menangis..

Farah said...

aah laa nenek saya dulu pon mase adik sy kena kacau die halau bende tu ngan penyapu...

yg saya dan suami amalkan kalau balik mlm..sblm masuk rumah pandang belakang dan baca ayat kursi...alhamdulillah takde lg kejadian aneh2..

Dayah said...

kakyong
itu le..pesan org tua2 kan tak amik semua, jgn tinggai semua..tapi saya ni je yg asyik lupa... tapi bab berjalan mlm tu mmg arwah mama dah pesan dulu..anak kecik jgn bjln mlm

terima kasih ye kakyong

Dayah said...

Farah
mmg berguna btui ye penyapu ni...

lain kali kena beringat la..sama2 pesan memesan.dulu tak penah tau pun, dah ade anak ni kena amik tau

Mama-Miya a.k.a "Jedi Hopeful" said...

one of the best way nak elak dr unwanted things masuk rumah kita is to bg salam bila masuk rumah. bg aje salam eventho rumah kosong. rasulullah kata, with that nothing akan ikut kita masuk rumah.

kagum u masih leh cope with kerja rumah while having fever. I kalau flu pun, kepala rasa kembang & otak cam slow aje nak process..huhuhu..so confirm time time gitu, mesti rumah a bit like tongkang pecah..i kemas apa yg dan aje..

mirah said...

wah seriau juga ek..
mirah last ingatkan aisyah meragam dulu lah msa lepas blk cameron. Tiap2 mlm nangis smpi lah keep baca 3 Qul dan ayat kursi ulang kalai beberapa mlm, baru ok.

Tp betul benda ni mmg ada. Psl berjalan malam ada ank kecik ni mmg kami elakkan. Satu lagi, balik je umah, tak kira bila lah kan mesti bg salam. Dua salam. satu yg assalamualaina waala ibadillahissolihin dan salam biasa. Yg first salam tu mmg nak elak benda ikut dan purposely sbb umah kosong jadi kita bg salam pd 'ahli ibadat' lah kalau ada.

Apapun, mmg parents kena cool time mcm ni, kalau tak, lagi havoc lah.. :)

Lady Qay said...

zaffran sllu jd gini..tak tahu napa..kdg tgh mlm ttba nangis...sjak dr bby lgi siap kena buat minyak celak lgi....

if nmpk bdk pjam mata rapat2, takmao buka mata, ada la tuh....bnyakkan baca doa, pndinding sblm tido, n msuk rmh baca ayat kursi dulu...

ayat pndinding kan 5 ayat pertama baqarah, ayat kursi dan 5 ayat terrakhir Baqarah..insyAllah slmt dr gguan...

saveme_zero said...

SYUKUR shukrina dah ok. ayah ksu pun pesan,b4 masuk masuk rumah..nak-nak time maghrib tu..ludah dulu 3x baru msk rumah & jgn pegang anak. dah lps 5min...br la boleh. lbh elok g mandi2 dulu. benda2 ni tak caya x leh gak sbb dia mmg wujud. so..kita berwaspada je la.

nasz said...

nasibaik tak de ape2 kan. inshe pn pernah gak mcm tu tgh2 mlm. siap tunjuk kat tingkap lg, adui... tp btl la petua org tua2 tu, ade yg blh guna. kita balik dr mane2 jgn terus pegang anak kita. rilek dulu dlm 5 minit, baru p dekat anak... kita tak tau ape yg ikut kita balik kan...

Hanz said...

Agree with Mama Miya, nak masuk rumah, mesti bagi salam dulu walaupun rumah takder orang. Kami saban hari balik maghrib2, & bila nak masuk rumah kami baca ayat kursi & doa masuk rumah & bagi salam...dalam kereta beringat-ingat ngan pasang ayat2 Quran...nak buat camner, takleh elak balik malam2 ni...

Petua yg kakyong highlight tu memang selalu dipesan oleh ibuku & ibu mertuaku...

fazilzura said...

Dayah , kalau ada budk kecik mmg kene cmtuh lerr.. daku kalau sapa2 dtg umh dr jauh(perjlnan jauh) mmg kene kuci kat luor dulu , g basuh kaki ke , muke ker baru leh masuk umah .. pehtu kene kasi salam dulu .. baru enter ke rumah.. kalau x , mmg senang er budk2 ni nak "terkene" lg2 kalau diorg demam. cz semangat diorg x kuat time tu ..

Dayah said...

Mama-Miya
yes, alhamdulillah mmg kami amalkan bagi salam sblm masuk even umah takde org...tapi tu lah..kita rancang Allah lagi MAha perancangan, sekali sekala didatangi ujian kan..

Mirah,
mmg utk masuk umah yang takd org kami amalkan assalamualaina waala ibadillahissolihin. teriam aksih sbb berkongsi ilmu kat sini

Dayah said...

Qay..
zaffran pun salu nangis jugak ke..masa baby ni kan..insyaAllah, dah besaq, hrpnya ok


KAksue
tu la..abinya, msuk umah terus nak main dgn Shukrina...saya ni pun salu camtu gak bila balik keje..heheh

Dayah said...

Nas
wijdan ingat lagi cite Inshe tunjuk2 kat tingkap tu...

Hanz
kalau setiap hari , mesti jadi amalan kan..ini sbb jrg smapi magrib, tu yg alpa kejap..hihi

zura, yelah budak2 kan..kita yg tua ni kena beringat la..